Companii

Cum se prezintă la mijlocul verii şantierele de jumătate de miliard de euro pe care se lucrează în Bucureşti

Cum se prezintă la mijlocul verii şantierele de jumătate de miliard de euro pe care se lucrează în Bucureşti

Autor: Cristi Moga

28.07.2012, 14:33 1787

În urmă cu patru-cinci ani, de la etajele superioare ale oricărei clădiri de birouri din Bucureşti puteai număra lejer 10-15 şantiere în apropiere căutând cu privirea macaralele constructorilor. Acum, pentru a monitoriza cinci-şase proiecte imobiliare importante, de ordinul zecilor de milioane de euro, trebuie să străbaţi oraşul de la sud la nord şi de la est la vest.

Chiar şi aşa, în Bucureşti se găsesc şantiere mari pe care se investeşte în prezent circa jumătate de miliard de euro, în condiţiile în care reţelele străine consideră că cele 20 de hipermarketuri din Capitală nu sunt suficiente, zona de nord mai poate susţine un mall, iar polul de birouri Barbu Văcărescu - Floreasca a mai atras două megaproiecte.

Trei hipermarketuri cu galerie comercială ar trebui finalizate anul acesta în Capitală, în timp ce anul viitor sunt aşteptate un mall şi două proiecte de birouri. La toate aceste investiţii se lucrează în prezent, iar termenele de finalizare au şanse mari să fie respectate.

Însă, poate cel mai aşteptat mall din estul Capitalei, proiectul ParkLake Plaza din Titan, va suferi o nouă amânare, în condiţiile în care pe şantierul de pe strada Liviu Rebreanu este linişte, în ciuda faptului că dezvoltatorii au anunţat ca dată de deschidere a centrului comercial sfârşitul anului 2013.

Promovat încă de acum cinci ani, proiectul irlandezilor de la Caelum Development a fost contestat ca urmare a apropierii de parcul Titan şi a suferit mai multe modificări, dar tot nu a ajuns la stadiul în care lucrările să înceapă efectiv.

Pe de altă parte, Auchan, Kaufland şi Cora au şanse mari să deschidă anul acesta noi hipermarketuri în Bucureşti, deşi până la Crăciun mai sunt doar cinci luni.

Structura celor trei centre comerciale situate în cartierele Giuleşti (Auchan), Vitan (Kaufland) şi Rahova (Cora) este aproape finalizată şi muncitorii lucrează la închiderea clădirilor.

Comparând, hipermarketul Carrefour din proiectul Colosseum Chitila era la un stadiu destul de apropiat în luna iunie a anului trecut, iar în 18 octombrie francezii au deschis magazinul. În aceste condiţii, cel mai probabil Bucureştiul va avea trei noi hipermarketuri până la sfârşitul acestui an, ţinând cont şi de ritmul în care constructorii celor trei proiecte au avansat în ultimele luni.

Un mall nou în Bucureşti, în schimb, va fi livrat peste aproximativ un an în nordul oraşului, lângă staţia de metrou Aurel Vlaicu, unde proiectul Promenada a "ieşit din pământ" cu primele etaje de suprafaţă, astfel că structura fundaţiei şi a parcării subterane a fost finalizată. Austriecii de la Raiffeisen Evolution şi constructorul Strabag au reluat lucrările la acest mall de la stadiul de "groapă" în luna februarie a acestui an, când zăpada încă acoperea Bucureştiul.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO