Companii

Cum supravieţuieşte Antibiotice Iaşi, o firmă de stat, pe piaţa medicamentelor

Cum supravieţuieşte Antibiotice Iaşi, o firmă de...

Autor: Ioana David

22.12.2012, 13:09 1659

Antibiotice Iaşi se află pe locul 11 în topul celor mai mari jucător din industria de me­di­ca­men­te, cu o cotă de piaţă de 2,5% în perioada oc­tom­brie 2011 - septembrie 2012, potrivit da­telor companiei de analiză şi studii de piaţă Ce­gedim România.

Compania este controlată de către Minis­terul Să­nătăţii şi este una dintre puţinele firme de stat care au reuşit să se menţină pe profit şi să-şi extindă ex­por­turile, în condiţiile în care alte firme de stat, cum ar fi spre exemplu Olt­chim, se zbat în pierderi şi aşteap­tă de la stat so­luţii pentru reluarea producţiei.

Fabrica a fost construită la Iaşi între 1953 şi 1955, numele de la acea vreme fiind Fabrica Chi­mică nr. 2, şi a fost prima fabrică din sud-estul Europei care a produs pe­nicilina (sub­stan­ţa activă). Sub numele de An­ti­bio­tice funcţio­nea­ză din 1959. În anii ’80, fabrica exporta 50% din producţie (substanţe active), perioadă în care au fost înregistrate 44 de brevete de invenţie în do­me­niul farmaceutic. În 1997 este listată la categoria I a Bur­sei, unde în prezent are o capitalizare de aproape 210 mil. lei.

Ioan Nani, directorul general al producătorului de medicamente Antibiotice, spune că anul acesta firma îşi atinge ţintele iniţiale privind cifra de afaceri şi profitabilitatea, în timp ce pentru 2013 rulajul companiei ieşene ar trebui să urmeze ritmul de creştere al pieţei de medicamente, de maximum 10%.

"Ne-am atins cifra de afaceri şi profi­ta­bilitatea pentru anul în curs. Am lansat produse noi care au adus (...) un aport important în pro­fi­ta­bilitatea fimei. Este important ca în 2013 să ne atingem ţintele de export pentru că avem în derulare multe proceduri de înregistrare a produselor în spe­cial în Europa, SUA, Rusia, nordul Africii, în toate ţările arabe", a spus Ioan Nani, direc­torul general al Antibiotice Iaşi, într-un interviu acordat ZF.

Potrivit datelor anunţate la începutul anu­lui, Antibiotice îşi bugetase pentru 2012 o cifră de afaceri de 309,1 mil. lei, în creştere cu 9,6%, şi un profit net de 25,1 mil. lei, în creştere cu 24%.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO