Companii

Cum va fi 2021: Piaţa muncii

5 tendinţe

Cum va fi 2021: Piaţa muncii

Autor: Ramona Cornea

04.01.2021, 18:30 975

Piaţa muncii din România a trecut prin pro­be de foc în 2020, fiind condusă de  incertitudine. În primele şase-şapte luni din 2020, pandemia a trimis să muncească de acasă aproape un sfert dintre angajaţii din economia locală, iar numărul ş­o­me­rilor a crescut constant, industrii precum tu­rismul, HoReCa şi transporturile fiind cele mai afectate.

Telemunca va con­tinua şi în 2021. Procentul anga­ja­ţilor români care lucrau de acasă a ajuns la 24% din numărul total al ang­ajaţilor din eco­nomia locală în iulie 2020, în con-textul evoluţiei pandemiei de COVID-19, conform datelor de la Eurofound.

Companiile vor aplica şi anul viitor mă­sura programului redus după model german Kurzarbeit. Printre măsurile de spri­jin luate de autorităţile locale pentru a aju­ta mediul de afaceri să treacă cu bine de criza creată de pandemia de COVID-19 este şi un program de muncă flexibilă, in­spirat din modelul german Kurzarbeit, prin care guvernul asigură plata unei părţi a salariului brut al angajatului căruia i se reduce programul de lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO