Companii

Czech Airlines amana deschiderea de noi rute

16.09.2008, 12:31 29

Compania aeriana ceha Czech Airlines, unul dintre primii zece operatori de linie regulata de pe piata locala, a inregistrat in primul semestru al anului un trafic de 55.500 de pasageri, aproximativ la acelasi nivel cu perioada similara din 2007.

Compania amana deschiderea de noi rute in Romania, desi la inceputul acestui an reprezentantii operatorului au afirmat ca sunt interesati de alte orase din Romania, precum Cluj, Iasi sau Timisoara.

"Ca urmare a crizei determinate de pretul mare al petrolului, nu vom deschide momentan noi rute. Totodata, nu avem suficiente aeronave pentru a deschide toate rutele pe care ni le dorim, si vom da curs doar acelor rute care au o prioritate mai mare", a spus Marek Plasil, directorul pentru Romania al companei.

Incepand cu luna aprilie compania opereaza pe ruta Bucuresti-Praga cu patru zboruri in plus, pana la 17 zboruri saptamanale. Practic, majorarea frecventei a fost vizibila in doar doua luni din primul semestru.

Operatorul aerian national al Cehiei a transportat anul trecut pe ruta Bucuresti-Praga 124.000 de pasageri, inregistrand o crestere de 32% comparativ cu 2006. Totodata, numarul pasagerilor transportati pe aceasta ruta a fost triplu comparativ cu acum sase ani.

In cea mai mare parte compania inregistreaza pe ruta Bucuresti-Praga trafic de business, din acest punct de vedere piata locala fiind comparabila cu Polonia.

"Daca ar fi sa comparam piata din Romania dupa primele sase luni ale anului cu Polonia si Ungaria, in si dinspre Polonia au fost transportati ceva mai multi pasageri pe ceva mai multi bani, iar in si dinspre Ungaria mai putini pasageri pe mai putini bani. Desi toate aceste piete sunt importante pentru noi, Romania si Polonia se aseamana destul de mult intre ele, fiind mai degraba destinatii de business decat de leisure", a spus Plasil. Pe langa traficul de business, compania a inregistrat dinspre Romania si trafic etnic.

Piata aeriana de linie regulata a ajuns anul trecut la circa 372 de milioane de euro, pentru 2008 fiind estimata o crestere de circa 10%, potrivit Asociatiei Internationale de Transport Aerian (IATA). IATA contorizeaza valoarea pietei prin sistemul Billing Settlement Plan, prin care se realizeaza peste 80% din vanzarile de bilete ale liniilor aeriene.

Czech Airlines are o prezenta de 75 de ani pe piata locala, unde concureaza cu alti operatori precum TAROM, Carpatair, Air France KLM, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, Lufthansa sau Malev. La nivel international Czech Airlines, companie membra a aliantei SkyTeam, a transporat anul trecut 5,6 milioane de pasageri.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO