Companii

Dacia a trecut de afaceri de 2 mld. euro

04.04.2008, 20:18 10

Automobile Dacia, producatorul modelului Logan, a realizat in 2007 vanzari de 2,15 miliarde de euro, in crestere cu 31,8% comparativ cu rezultatul anului precedent, potrivit agentiei de presa Mediafax, intrand in grupul companiilor cu afaceri de peste 2 miliarde de euro anual in Romania.
Cei care au depasit acest prag sunt companiile petroliere Petrom, Rompetrol si Lukoil, urmate de grupul german Metro care a raportat vanzari de 1,957 mld. euro in 2007.
Rezultatul Dacia a fost inregistrat pe fondul majorarii exporturilor cu peste 54% in intervalul ianuarie - decembrie 2007 la mai mult de 121.000 de autovehicule, in timp ce vanzarile pe plan intern au scazut usor, cu 1%, la aproape 95.000 de unitati.
In urma cresterii livrarilor pe pietele europene profitul companiei s-a apreciat cu 25,5 mil. euro, ajungand la 132,5 mil. euro.
Cifrele nu au fost confirmate de reprezentantii Automobile Dacia, anuntarea lor fiind amanata pentru o perioada nedeterminata din cauza grevei angajatilor, care solicita majorari salariale de circa 60%.
"In conditiile actuale nu putem publica raportul finananciar, cel putin pana nu se ajunge la o intelegere cu sindicatul", a declarat Liviu Ion, directorul de comunicare al Dacia.
Potrivit sursei citate, marja operationala a producatorului a ramas nemodificata, la 7,5%, in cursul exercitiului finaciar precedent, in timp ce marja profitului net a scazut de la 6,8% la 6,1%, adica 132,5 milioane de euro.
Revendicarile de majorare salariala ale sindicatului Automobile Dacia, in valoare estimata la aproximativ 30 de milioane de euro anual, ar reduce profitul companiei, in cazul in care vor fi acordate integral, sub nivelul celui inregistrat in 2006.
In acelasi timp, oferta inaintata de Dacia in cursul ultimei runde de negocieri ar taia din profit doar 13 milioane de euro.
Compania a suspendat insa oferta in urma amanarii judecarii legalitatii grevei angajatilor pana la data de 9 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO