Companii

Danone pierde un proces cu Campina si renunta la Frutissima

Danone pierde un proces cu Campina si renunta la Frutissima
21.02.2008, 18:04 316

Danone Romania, liderul pietei locale de iaurturi, nu mai are dreptul sa produca brandul Frutissima, dupa ce producatorul olandez Campina, detinatorul brandului Fruttis a castigat un proces intentat grupului francez si care a primit sentinta definitiva a Curtii de Casatie si Justitie.
Potrivit reprezentantilor Danone, desi marca este inregistrata la OSIM, Campina a dat in judecata in urma cu doi ani compania Danone Romania pe motivul ca denumirea Frutissima este asemanatoare cu Fruttis, brand comercializat de compania olandeza. Pana in prezent, doua instante au decis in favoarea producatorului francez, in 2006 si 2007, insa in cea de-a treia audiere hotararea a fost de partea celor de la Campina.
Brandul Frutissima este cel de-al saptelea brand de iaurt pe piata locala, in functie de vanzarile valorice, potrivit unui studiu AC Niesen in perioada august-septembrie 2007. Danone va inlocui aceasta marca cu un nou iaurt, Frutmania.
Reprezentantii Danone sustin insa ca Frutissima reprezenta doar 3% din vanzarile totale ale Danone de pe plan local, estimate la peste 100 mil. euro, si ca prin urmare compania nu va inregistra pierderi mari in urma acestei decizii.
Cu toate acestea, intreruperea productiei acestei game ar putea reprezenta o noua lovitura pentru afacerea filialei locale a francezilor, dupa ce in vara anului trecut Danone a retras doua loturi de iaurturi cu fructe de la comercializare, acestea fiind suspectate a avea o cantitate mai mare de dioxina decat in mod obisnuit. Desi rezultatele analizelor s-au dovedit a fi negative, reactia consumatorilor de a nu mai cumpara iaurturi cu fructe a determinat o scadere cu 8% a vanzarilor de iaurturi in perioada august-septembrie 2007 fata de aceeasi perioada din 2007.
In cele aproximativ doua saptamani in care au fost efectuate analizele necesare depistarii nivelului dioxinei, Danone a inregistrat o scadere de 10-15% a productiei, potrivit reprezentantilor companiei care au confirmat ca profitul a fost afectat, dar nu au dorit sa declare valoarea eventualelor pierderi inregistrate din cauza acestui incident. La inceputul acestui an, Jacques Ponty, directorul general al Danone pe Europa de Sud-Est, a declarat ca rezultatele companiei au revenit pe plus de abia in luna noiembrie a anului trecut, la aproximativ trei luni dupa "scandalul" dioxina.
Reprezentantii Campina nu au putut fi contactati pentru a comenta aceste afirmatii pana la incheierea editiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO