Companii

De ce si-a dorit Sorin Minea controlul in afacerea Angst

Sorin Minea, actionar majoritar al Angst: Ne trebuie o reorganizare deoarece am crescut foarte mult si businessul este din ce in ce mai greu de operat.

Sorin Minea, actionar majoritar al Angst: Ne trebuie o reorganizare deoarece am crescut foarte mult si businessul este din ce in ce mai greu de operat.

25.05.2010, 23:32 2066

Sorin Minea, presedintele producatorului de mezeluri Angst, adevenit in urma cu o saptamana actionar majoritar al companiei dupace a preluat 60% din actiunile lui Urs Angst, omul de afaceri deorigine elvetiana impreuna cu care Minea a fondat producatorul demezeluri cu afaceri de peste 50 mil. euro.

"Eu si Urs Angst suntem prieteni de foarte mult timp. El are sialte afaceri si mi-a predat o parte din actiunile din Angst. Cutoate acestea, familia Angst nu va iesi complet din business", adeclarat Sorin Minea, presedintele si actionarul Angst.

Minea a mentionat in diferite ocazii intentia sa de aachizitiona pachetul majoritar al companiei Angst, ultimul anunt peaceasta tema fiind la finalul anului trecut, cand declara canegocierile cu Urs Angst sunt mai avansate.

In prezent, Sorin Minea controleaza 60% din titlurile Angst fatade aproape 15%, cat detinea anterior, in timp ce procentul detinutde sotia sa - Ludmila Minea -, s-a majorat de la 4,9% la 20%,potrivit informatiilor disponibile la Registrul Comertului.Totodata, Bernadette Martha Wyirsch Angst - sotia lui Urs Angst -detine in acest moment 20% din titlurile Angst, fata de 9,9%, catavea anterior, in timp ce Urs Angst, cel care controla 70% dinactiunile producatorului de mezeluri, a iesit din actionariat.

Reorganizare pentru profit

Presedintele Angst nu a dezvaluit suma exacta pe care Urs Angsto va primi in urma exit-ului din companie.

"Angst a fost evaluata anul trecut de o firma neutra si are ovaloare a activelor de 20-22 de milioane de euro", a spus managerulAngst.

Recent, compania Angst Ro cu sediul in Buftea a fosttransformata din societate pe actiuni (SA) in societate curaspundere limitata (SRL), potrivit informatiilor aparute inMonitorul Oficial. Reprezentantii Angst sustin ca aceasta deciziede schimbare a formei juridice a fost luata pentru a facilitaschimbul de actiuni.

"Unul dintre obiectivele noastre pentru anul acesta este safacem o reorganizare a grupului pentru a fi cat mai eficienti. Vommerge insa in aceleasi directii ca pana acum, respectiv productiade alimente si retail. In Romania nu exista o lege a holdingului,care ne-ar avantaja foarte mult, pentru a putea sa transform grupulsi sa unesc toate companiile, asa ca am apelat la o forma juridicalegala prin care fiecare firma va deveni un centru de profitcentralizat", explica omul de afaceri.

Merg inainte cu investitii in retail

Minea sustine ca printre planurile Angst pentru anul acesta senumara si deschiderea a cel putin cinci noi magazine, pentru treilocatii contractele fiind deja semnate in prezent, cat siextinderea portofoliului de produse, in afara de reorganizareainterna a companiei, care va fi prioritara.

"Ne trebuie o reorganizare deoarece am crescut foarte mult sibusinessul este din ce in ce mai greu de operat. De exemplu, vomavea nevoie de noi oameni in managementul companiei, deoarecereteaua de magazine se dezvolta puternic si are nevoie de o maimare atentie", a mai spus Sorin Minea.

Angst a finalizat anul 2009 cu afaceri de 220,9 mil. lei (52,1mil. euro), in scadere cu 1% in lei comparativ cu rezultateleobtinute in anul precedent. In euro, scaderea a fost de aproximativ15%, ca urmare a devalorizarii leului. Grupul Angst este format dindoua fabrici de produse fierte (fabrica Angst din Buftea, judetulIlfov, si Discovery din Cluj), o fabrica de produse crud-uscate(Salsi din Sinaia, judetul Prahova), o ferma de vaci (Ferma Lux dinjudetul Teleorman) si o retea de 22 de magazine dezvoltata inspecial in Capitala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO