Companii

Deschiderea unei sali de fitness si aerobic costa pana la 500.000 de euro

Deschiderea unei sali de aerobic costa cel putin 50.000 de euro

Pretul unui abonament este de cateva zeci de euro si variaza in functie de numarul de sedinte lunare si programul orar ales

19.11.2009, 00:00 18864

In luna octombrie 2008, Diana Oprea, campioana mondiala lafitness feminin a deschis clubul ONE Fitness in Bucuresti, dupaaproximativ doi ani in care a trasat planurile viitoarei afaceri."Ideea mi-a venit in 2006, cand am inceput sa creionez planurile siprogramele ce urmau a fi utilizate pentru ONE Fitness. Acesteaurmau sa vina in intampinarea celor mai exigente gusturi",marturiseste fondatoarea.

Doi ani mai tarziu ideea s-a transformat in proiect, iarproiectul in realitate. Cu 500.000 de euro - bani ce au fostutilizati pentru cumpararea aparaturii de fitness si aerobic,amenajarea spatiului si achizitionarea instalatiilor pentruconditionarea si purificarea aerului - si zece angajati afacerea apornit la drum. Dupa un an compania s-a dezvoltat, numarul deangajati a crescut la 15, iar cifra de afaceri pentru acest an esteestimata de oficialii companiei la 300.000 de euro

Experienta Dianei Oprea de peste 20 de ani in sport a jucat unrol important in alegerea acestui tip de afacere. ONE Fitness s-aconstruit in jurul ei. "Am inceput sportul de performanta la varstade 4 ani, iar la varsta de 7 ani am fost selectata de scoala degimnastica de la Deva. Ulterior, am castigat mai multe medaliipentru Clubul Sportiv Cetate Deva, si am devenit de mai multe oricampioana nationala la gimnastica artistica, dar si la gimnasticaaerobica", spune ea.

Incepand cu anul 2001, Diana Oprea a inceput sa concureze lacompetitiile internationale de fitness, pentru ca in 2006 sacastige titlul de campioana mondiala la fitness feminin. "Inca din2001 am oferit diverse servicii de fitness si aerobic atat pentrucluburi din tara, cat si pentru diverse companii din strainatate",povesteste Diana Oprea.

In prezent, clubul ONE Fitness detine o sala de fitness dotatacu aparate marca Nautilus, un studio aerobic - unde participantiisunt coordonati de instructori si antrenori sportivi deperformanta, programe sportive concepute special pentru copiii cuvarste cuprinse intre 4 si 12 ani, antrenamente personalecoordonate de instructori specializati, sauna uscata si un barsportiv cu suplimente nutritive.

"Membrii clubului nostru primesc gratuit pentru orice tip deabonament posibilitatea de a merge la sauna uscata", marturisestefondatoarea.

Planuri de extindere in provincie

Pentru a avea acces la sala de fitness, aerobic sau pentru abeneficia de celelalte servicii ale clublui, membrii trebuie saplateasca intre 45 si 80 de euro. "Pretul unui card de membrupentru o luna incepe de la 45 de euro si ofera acces nelimitat latoate serviciile noastre in orice zi a saptamanii pana la ora 16:00si poate ajunge la 80 de euro pentru acces zilnic indiferent de orala toate serviciile clubului", marturiseste Diana Oprea.

Abonamentele ONE Fitness pot avea o valabilitate si mai lunga deo luna, pana la 3 luni, 6 luni sau 12 luni.

"Cu cat perioada aleasa este mai mare, cu atat abonamentuldevine mai rentabil si ofera diverse bonusuri constand inantrenamente personale alaturi de specialistii nostri, invitatiipentru prieteni, posibilitatea de a ingheta abonamentul sau chiarabonamente gratuite de week-end pentru prieteni", mai spunefondatoarea. Cele mai vandute servicii sunt, potrivit oficialilorclubului, antrenamentele personale si cardurile de fitness &aerobic.

"Antrenamentele personale sunt foarte cautate de catre membriiclubului nostru datorita rezultatelor excelente obtinute de ceicare au apelat la acest tip de serviciu. Aceste rezultate au fostposibile datorita antrenorilor nostri, care au o bogata experientain domeniu", spun ei. Clubul isi deschide portile pentru toticlientii, indiferent de varsta, ocupatie, program sau statutsocial.

"Clientii tinta ai companiei sunt toti oamenii care vor sa isiimbunatateasca starea de sanatate si care isi doresc o sala dotatacorespunzator, antrenori gata sa te ajute si sa te motiveze laorice ora si o diversitate de programe care sa nu te plictiseasca",potrivit ei.

Compania urmeaza sa se extinda cu cel putin o locatie inBucuresti si o alta in provincie. "In momentul de fata suntem indiscutii avansate cu viitorii nostri parteneri, oameni de afacericare apreciaza modelul construit de noi", declara Diana Oprea.

Primul pas va fi realizat in primavara anului viitor candlocatia actuala din Piata Domenii din Bucuresti urmeaza a fiextinsa cu aproximativ 400 metri patrati.

"Odata cu aceasta extindere vom putea oferi mai multe serviciimembrilor ONE Fitness. Ei vor putea beneficia de o sala de fitnessfoarte generoasa, de un al doilea studio de aerobic, cabinete demasaj si un bar cu produse sportive", adauga campioana defitness.

Din abonat, actionara la o sala de fitness

Cori Gramescu, proprietarul salii GetFyt Gym care organizeazacursuri de aerobic, pilates, tae bo sau dansuri, a intrat inaceasta afacere in anul 2006 printr-o conjuntura favorabila, CristiMargarit, fostul ei partener, fiind cel care fondase compania cu unan in urma. Initial ea s-a ocupat de partea administrativa aafacerii, fiind ajutata de experienta pe care o obtinuse lucrand inretail bancar.

Cand a luat prima data contact cu aceasta afacere avea 22 deani, iar singura experienta in domeniu era aceea de amator, cliental diverselor sali de fitness din Bucuresti, motivata de dorinta dea slabi. "Asa am luat, de fapt, contact cu lumea sportului. Apoi,peste cativa ani m-a captivat ideea de a preda cursuri de pilates,"spune Cori Gramescu.

Sala s-a deschis in iunie 2005, in zona Lipscani, intr-o cladireveche. In martie 2007 sala s-a mutat in spatiul actual din stradaBaratiei, care are o suprafata de 250 mp, aproape dubla fata de ceadin sediul din Lipscani. "Am trecut practic de la o locatie modestala una net superioara atat din punctul de vedere al facilitatilor -spatii de parcare, ventilatie creata pentru sali de sport, spatiudeschis, cat si ca localizare - fiind acum in apropiere de PiataUnirii", explica ea.

Odata cu mutarea in Piata Unirii a fost necesara o finantaresuplimentara in valoare de 50.000 de euro, suma obtinuta printr-uncredit garantat cu un imobil proprietate personala.

"Din punct de vedere financiar, desi incasarile erausatisfacatoare, costurile fixe prea mari au facut ca in primii aniafacerea sa functioneze cu greu", marturiseste Cori Gramescu.

Avantajele noii locatii erau echilibrate de valoarea chiriei, de6.000 de euro. Aceasta suma era net superioara celei pe careactionarii companiei trebuiau sa o plateasca pentru cladirea dinLipscani, de 700 de euro.

Sprijinita financiar cu peste 10.000 de dolari (aproximativ6.500 de euro la cursul actual) de catre parinti, in ianuarie 2007Cori Gramescu pleaca in Canada, unde frecventeaza cursuri care saii permita sa predea pilates. Chiar daca invatase singura bazeleacestei metode, avea nevoie sa obtina diploma de "Personal Trainer- American Council of Exercise" (antrenor personal). Ajunsa laToronto, in urma a doua recomandari, timp de 5 saptamani face"armata in adevaratul sens al cuvantului", iar in urma unui examenobtine certificarea.

Aproximativ 200 de cliente pe luna

Afacerea mergea foarte rau, astfel ca in ianuarie 2008 hotarastesa inchida sala si timp de 2 luni tine cursuri particulare pentru 2clienti fideli care veneau de la Budapesta si care plateau 50 deeuro pentru 45 de minute.

In octombrie 2008 Cori Gramescu preia afacerea integral dupa ceCristi Margarit iese din acest business si a reusit sa renegociezecontractul de locatie la o chirie de 2.500 de euro pe luna. Lainceput, actionara coordona aceasta afacere alaturi de o echipaformata din patru instructori si doua receptionere. Acum, numarulangajatilor a crescut la noua instructori si doua receptionere.

"Datorita unei strategii de promovare foarte bune, printreinstructorii care m-au cautat se numara Bebelusa Oana de laemisiunea Cronica Carcotasilor si Alex Ungureanu", spune CoriGramescu.

Clientela este una exclusiv feminina si mai bine de jumatatedintre acestea vin regulat la sala. Dupa renovarile din august,pentru care au fost investiti circa 40.000 de euro, sala primestecirca 200 de cliente pe luna. "La acest punct am ajuns dupa treiani de implicare activa in relatia noastra cu clientele", spuneGramescu.

Preturile pentru abonamentele la orele de seara sunt in medie deaproximativ 50 de euro, insa variaza in functie de numarul desedinte. Tarifele dimineata sunt cu 40% mai mici.

"Este o afacere in care s-a investit mult, care a pornit greu sicare abia acum poate incepe sa functioneze eficient din punct devedere economic. Sper ca va deveni o afacere suficient de puternicapentru a ne permite sa ne extindem" , conchide Cori Gramescu.

ONE Fitness

Sala fitness si aerobic

An lansare: 2008

Numar angajati: 15

Investitie initiala: 500.000 de euro

Cifra de afaceri estimata pentru 2009: 300.000 de euro

Pret abonament pe luna: 45-80 de euro

GetFyt Gym

Sala aerobic, pilates, tae bo, dansuri

An lansare: 2005

Numar angajati: 11

Investitii: 90.000 de euro

Numar clienti pe luna: 200

Pret abonament pe luna: 30-50 de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO