Companii

Dezindustrializarea continuă: Petrom, după încă un an de profit istoric, ia în calcul demolarea rafinăriei Arpechim

Dezindustrializarea continuă: Petrom, după încă un an de profit istoric, ia în calcul demolarea rafinăriei Arpechim

Autor: Roxana Petrescu

22.02.2013, 00:07 3387

Petrom s-a apropiat şi anul tre­cut de profitul istoric de un miliard de euro, compania beneficiind de începerea ac­ti­vi­tăţilor de producţie a energiei, contrabalansând astfel scăderea cererii de carburanţi prin scumpiri la pompă. Producătorul de petrol şi gaze a ajuns în 2012 la un câştig net de 3,9 mld. lei (885 mil. euro), cel mai mare nivel înregistrat vreodată, în creştere cu 5% faţă de 2011, şi afaceri de 26,2 mld. lei (5,8 mld. euro), plus 16%. "Am avut vânzările de electricitate", a explicat Ma­riana Gheorghe, CEO-ul Petrom, care anul trecut a devenit unul din­tre cei mai importanţi producători de energie după o inves­tiţie de 530 mil. euro.

În timp ce firma se orientează spre do­menii considerate a fi profitabile, cum sunt producţia de hidrocarburi şi cea de ener­gie, Arpechim, una dintre cele mai mari rafinării locale, este aproape de demolare. Asta în timp ce România a ajuns să cumpere carburanţi de peste graniţe de peste un miliard de euro, aproape triplu faţă de 2007, dar 7 din 10 rafinării locale au lacătul pe uşă. Explicaţia ar fi că structura lor nu produce atât de multă motorină câtă se cere şi că este mai puţin costisitor că cumperi de peste graniţă decât să investeşti local, mai ales într-o piaţă care cel mai probabil nu-şi va reveni nici anul acesta.

"Arpechim este de trei ani închisă. Continuăm activitatea de conservare a acestei rafinării până când vom obţine autorizaţia de demolare, dacă nu există niciun cumpărător. Mi-ar plăcea să avem un cumpărător", a declarat ieri Mariana Gheorghe la conferin­ţa pentru anunţarea rezultatelor pe 2012.

Demolarea Arpechim ar însemna însă sfârşitul pentru Oltchim, unitate care se zbate acum în insolvenţă, pentru că afacerile combinatului se bazează în proporţie de 70% pe producţia de PVC la care trebuie folosită etilena de la Arpechim. Însă etilena nu este decât un produs rezidual pentru rafinăria Arpechim, unitate închisă în 2011 de Petrom pe motivul pierderilor generate. "Dacă noi nu mişcăm nimic, dacă ai noştri nu fac nicio propunere, Petromul ce să spună? Vino, domnule, cu o propunere! Trebuie să se pună la masă pentru salvarea Oltchim, Ministerul Economiei, Energia, Mediul, Finanţele şi Mun­ca. Este o bulversare totală. Trebuie să avem bună­voinţa şi ştiinţa să aducem companii cu putere financiară care să preia acest proiect integrat Arpechim-Oltchim-ocnele de sare, conducta de etilenă dintre Oltchim şi Arpechim pentru o afacere care poate ajunge la 3 miliarde de euro", a spus ieri Petre Ianc, fost director în cadrul Ministerului Economiei.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO