Companii

Dezvoltatorii israelieni asteapta evolutia pietei pentru noile mutari

02.11.2008, 15:11 24

Companiile de dezvoltare imobiliara din Israel, printre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de real estate, cu investitii anuntate de 10 mld. euro, sunt in expectativa cu privire la luarea unor decizii semnificative pe piata locala, precum inceperea unor noi etape de constructie la proiectele deja demarate, a unor proiecte noi sau chiar "obisnuitele" majorari de pret pe masura ce constructia apartamentelor avanseaza.

"In planul initial au fost prevazute cresteri de pret pe masura ce proiectul se finalizeaza si acestea vor fi respectate. (...) Urmatoarea marire de pret va fi corelata cu studiile de piata pe care le fac expertii nostri. Dupa ce aceste studii vor fi gata, vom decide cand si cat sa marim preturile", spune Nimrod Zvik, director de marketing al companiei Seven Hills, care dezvolta ansamblul rezidential West Park din Militari.
Preturile in cadrul proiectului sunt in prezent unele dintre cele mai mici din Bucuresti, intre 1.150 si 1.200 de euro/metrul patrat construit, in cadrul ansamblului fiind in constructie primele doua faze, cu circa 380 de apartamente. Intregul proiect prevede constructia a 1.400 de apartamente pana in 2012.
"Vom decide cand sa incepem a treia etapa de constructie luand in considerare vanzarile noastre si cursul pietei", adauga reprezentantul Seven Hills, firma mai avand disponibile 100 de apartamente.
Amanarea unor proiecte este un scenariu de luat in calcul pentru o serie de dezvoltatori, in conditiile in care nivelul vanzarilor de locuinte se va mentine scazut si in urmatoarea perioada. "Avem proiecte pentru circa 15.000 de apartamente in Romania. Ca le vom face in 10 sau in 15 ani este oarecum acelasi lucru. Daca amanam un proiect pentru opt luni nu se schimba nimic dramatic in compania noastra", sustine Reuven Havar, directorul companiei AFI Europe, care nu a inceput inca sa construiasca niciun proiect rezidential pe piata romaneasca.
Pe de alta parte, scaderea vanzarilor determina dezvoltatorii sa opereze diferite promotii pentru atragerea cumparatorilor, chiar si in cazul proiectelor in care mai sunt doar cateva zeci de apartamente disponibile, a caror constructie va mai dura circa un an. "A existat o reducere de 8% in perioada ultimului targ imobiliar, asa cum era normal, si oferim in continuare plata chiriei pe doi ani in cazul unui credit ipotecar pe apartamentul vechi sau gasirea unui chirias in cazul in care apartamentul din Obor Towers este cumparat pentru inchiriere", spune Hai Solomon, reprezentant al dezvoltatorului Obor Towers.
Proiectul prevede constructia a 125 de apartamente, dintre care mai sunt disponibile 62 de locuinte.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO