Companii

Dezvoltatorul imobiliar EFG ingheata tot

14.01.2009, 19:04 43

Compania de dezvoltare imobiliara European Future Group (EFG), care incepuse lucrarile la patru din cele 14 proiecte cu o valoare de investitie estimata la peste 1,5 miliarde de euro pe piata locala, a sistat lucrarile de constructie si a dat afara aproape 90% dintre angajati, pe fondul problemelor de lichiditate cu care se confrunta.

"Fara lichiditati sau acces la credite in imobiliare esti precum intr-o brutarie care nu poate cumpara faina: nu mai produce paine", spune Jeff Kirby, referitor la situatia in care firma pe care o conduce a ajuns acum.
Compania a decis oprirea tuturor proiectelor incepute, estimand pierderi de ordinul zecilor de milioane de euro, in conditiile in care fondul austriac de investitii Immoeast, cel mai important asociat al companiei, nu a mai sustinut investitiile de circa 700 mil. euro in care era implicat alaturi de EFG.
Investitiile totale in regiune ale companiei au fost estimate la peste doua miliarde de euro, lucrari de constructie fiind incepute la parcul de afaceri Meteo Business City de pe Strada Jandarmeriei din Bucuresti, un parc de retail cu ancore Carrefour si Praktiker in Brasov, doua parcuri logistice in zona Pantelimon, precum si la alte doua proiecte in Kiev.
"Toate aceste proiecte vor fi oprite: nu se obtin credite bancare, nu sunt cumparatori, iar preturile au scazut cu 50%. Vom pastra terenurile si vom incerca sa negociem un rescue package (pachet financiar de salvare - n.r.) pentru partea lui Immoeast cu scopul de a ne proteja contractorii, bancile, actionarii si reputatia", a adaugat Kirby, care din pozitia de actionar apreciaza ca doar pierderile proprii sunt de ordinul zecilor de milioane de euro.
EFG trece printr-un proces de restructurare in urma caruia va mentine in Romania doar 6-8 angajati, din 45.
Acesta este poate cel mai mare esec al unei companii imobiliare de pe piata locala. In ultimele luni, majoritatea jucatorilor au anuntat blocarea proiectelor la care lucrarile nu au fost inca incepute si concentrarea pe dezvoltarile in curs. EFG este astfel primul investitor care blocheaza toate operatiunile.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO