Companii

Diekat: Reorientarea catre sectorul privat ne va aduce o crestere de 25% pe an

22.03.2006, 00:00 86

Athanasios Manousos, seful operatiunilor grupului de constructii elen Diekat in Romania, afirma ca strategia de crestere a afacerilor locale vizeaza atacarea proiectelor private de pe piata.

Manousos, 48 de ani, a schimbat directia de dezvoltare a Diekat pe piata romaneasca, care in ultimii ani s-a bazat pe lucrarile de infrastructura cu finantare asigurata de institutiile europene.

Athanasios Manousos revine astfel la strategia initiala dupa zece ani de la intrarea Diekat pe piata locala a constructiilor.

Diekat activeaza pe piata constructiilor cu doua companii - Diekat Construct si sucursala din Bucuresti a Diekat Atena.

De asemenea, grupul Diekat detine un pachet de 79,45% din actiunile Inscut Bucuresti, compania de utilaje de constructii si mijloace de transport.

Manousos ocupa din 2000 si pozitia de director general la Inscut.

"Estimam ca anul acesta proiectele private vor ajunge sa detina o pondere de circa 75% din cifra de afaceri a grupului Diekat in Romania. La proiectele de infrastructura am intampinat probleme din cauza decontarilor greoaie si in primul semestru din anul trecut platile de la stat au intarziat", a declarat pentru ZF Athanasios Manousos, directorul general al Diekat Construct.

El a preluat conducerea companiei in februarie 2005, inlocuindu-l pe Alexandros Ignatiadis.

"Reorientarea catre sectorul privat, care este foarte dinamic in acest moment, ne va creste cifra de afaceri pana la circa 24 de milioane de euro anul acesta. In 2007, odata cu intensificarea lucrarilor din domeniul privat estimam o majorare de circa 25-30%", precizeaza Manousos.

In 2005, cele doua firme de constructii Diekat au realizat in Romania o cifra de afaceri de 19,7 milioane de euro, din care afacerile Diekat Construct inseamna 13,5 milioane de euro.

Profitul brut cumulat al celor doua societati s-a situat la 550.000 euro anul trecut.

Valorile prezentate de Manousos nu includ si rezultatele Inscut.

Reprezentantii companiei elene afirma ca studiaza acum oportunitatea listarii la Bursa de Valori Bucuresti in 2007 a unui pachet de actiuni din Diekat Construct.

Diekat Atena este deja listata la bursa din capitala elena.

"Suntem in faza de analiza a intrarii pe Bursa de Valori Bucuresti si de gasire a unei formule de listare. Probabil ca vom lista compania pe bursa pana la sfarsitul anului viitor", explica Manousos.

Intentia listarii Diekat la Bursa de la Bucuresti a fost anuntata inca de acum trei ani.

Incepand cu luna august a anului 2005, Diekat Construct deruleaza un proiect de realizare si extindere a retelei de telefonie mobila pentru Cosmote Romanian Mobile Telecommunications SA. Compania va derula lucrari de constructii, intretinere, instalari antene si echipamente, pentru aproximativ 250 de site-uri de telefonie mobila situate Cluj, Oradea, Baia-Mare si in judetul Brasov.

Compania va dezvolta un centru logistic in zona Policolor in cadrul unei investitii de circa 2 milioane de euro.

"Avem un teren de circa 20.000 de metri patrati unde vom construi un centru logistic pe care il vom inchiria", mentioneaza Manousos.

Compania s-a pozitionat in aceasta perioada ca unul dintre cei mai activi operatori de pe piata constructiilor.

Printre proiectele importante derulate de constructorul grec anul trecut se numara modernizarea garii CFR din Cluj sau Parcul industrial din Bacau, proiect in valoare de 7 milioane de euro.

Printre beneficiarii lucrarilor realizate de catre Diekat in Romania se numara Cosmote, Banca Comerciala Romana, Alpha Bank, Egnatia Bank, Piraeus Bank, RADET, MJ Mailis sau Danone.

Printre proiectele cu finantare europeana pe care compania elena le va finaliza anul acesta se numara construirea unei gropi ecologice la Piatra-Neamt, lucrare realizata printr-un joint-venture cu firmele germane Dyvidak si Heilit si un proiect de reabilitare a Manastirii Agapia, in valoare de 4 milioane de euro.

In ultimii ani, piata constructiilor a crescut sprijinita tot mai mult de contractele cu valori mari derulate de companiile internationale active la nivel local.

Marile companii de constructii romanesti au inregistrat scaderi sau cresteri modeste, cu unele exceptii, ale businessului.

Compania Diekat Construct este detinuta in proportie de 82,5% de catre Diekat Atena, restul fiind detinut de persoane fizice. Pachetul detinut de un actionar individual variaza intre 0,5% - 8% din actiuni, precizeaza reprezentantii Diekat.

Compania elena Diekat a fost fondata in 1976, actionarii sai majoritari fiind Michael Kantartzopoulos si Nicholaos Tolis.

Diekat are subsidiare si operatiuni in Grecia, Cipru, Albania, Bulgaria, Romania, Serbia, Macedonia si Marea Britanie.

Grupul Diekat a realizat in 2004 o cifra de afaceri de 125 milioane de euro si un profit brut de aproximativ 15 mil. euro.



Diekat in Romania

* A intrat in 1995

* Activeaza cu trei firme - Diekat Construct, Sucursala Bucuresti a Diekat Atena si Inscut Bucuresti

* In 2005, a realizat o cifra de afaceri de 19,7 milioane de euro cu cele doua companii Diekat de pe piata constructiilor

* Diekat analizeaza posibilitatea listarii la Bursa de la Bucuresti a unui pachet de actiuni Diekat Construct

catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO