Companii

Dinu Patriciu, nemultumit de tratamentul fiscal: "Se apropie funia de par"

26.02.2003, 00:00 15

Grupul Rompetrol a terminat anul trecut cu pierderi de 24 de milioane de dolari la o cifra de afaceri de peste un miliard de dolari, la baza rezultatului nefavorabil stand datoriile istorice ale rafinariei Petromidia, volatilitatea de care au dat dovada piata petroliera mondiala in ultimele 18 luni, precum sI situatia din Romania, unde se resimte major influenta preturilor practicate de Petrom.
In aceste conditii omul de afaceri Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, a lasat sa se inteleaga ca nu mai este dispus sa suporte rafinaria Petromidia, solicitand autoritatilor romane un tratament fiscal egal cu al concurentei - SNP Petrom sau rafinaria RAFO Onesti, sau cu cel aplicat companiei franceze Renault in cazul privativarii uzinei Dacia sau companiei Ispat la cumpararea combinarului Sidex. "Se apropie funia de par sI urmeaza sa luam o decizie...Am un instrument, care este rezilierea contractului de privatizare a Petromidia, pentru ca prevederile din caietul de sarcini nu s-au respectat. Dupa preluarea rafinariei, am descoperit datorii suplimentare de 70 de milioane de dolari" a spus Patriciu. La preluarea de catre Rompetrol, in anul 2000, Petromidia inregistra datorii de 180 de milioane de dolari, reprezentand 70% din cifra de afaceri din acel an, de 256 de milioane de dolari. In 2002 cifra de afaceri a rafinariei a ajuns la 915 milioane de dolari, iar datoriile au crescut la 417 milioane de dolari (46% din cifra de afaceri). O solutie pentru Petromidia ar putea fi transformarea lor in actiuni care sa intre in proprietatea statului, a spus Dinu Patriciu.
"Nu cerem nimic altceva decat un tratament egal din partea statului cu al altor firme, ale caror datorii au fost anulate la privatizare sau chiar inainte, sau au fost transformate in actiuni. Nu am nimic impotriva ca statul sa devina actionar la Petromidia si sa lase aceasta firma sa functioneze", a afirmat Patriciu. Peste jumatate din datoria istorica consta din majorari de intarziere sI penalizari acumulate de-a lungul anilor, datorie facuta de stat, fostul proprietar al Petromidia. Numai aceasta componenta a fost reesalonata, iar in ultimele cinci luni grupul, dupa reesalonare, grupul sI-a platit in intregime obligatiile curente. "La privatizarea rafinariei am considerat ca voi putea, candva, sa rezolv cu autoritatile acest lucru. In caz ca nu se va putea, avem dreptul sa cerem rezilierea contractului si sumele platite pentru pachetul de actiuni, peste 52 de milioane de dolari si pentru investitii, peste 80 de milioane de dolari", a afirmat Patriciu.
Anul trecut Rompetrol a fost cel mai mare contribuabil privat la bugetul statului, cu 6.270 de miliarde de lei, iar Petromidia unul din cei mai mari platitori de taxe din Romania. "Am platit cat am putut", spune Patriciu. Rompetrol a investit la Petromidia 87 de milioane de dolari, cu 12 milioane de dolari peste prevederile din contractul de privatizare, iar cantitatea de tietei prelucrata s-a dublat in primul an dupa privatizare sI s-a triplat in al doilea.
Pe piata interna Rompetrol vinde produse de trei milioane de dolari zilnic, dar Patriciu spune ca face protectie sociala. Diferenta de pret a carburantilor intre piata UE sI cea romaneasca reprezinta un minus pentru grup de 249 de milioane de dolari, bani pe care I-ar fi putut castiga vanzand in Italia, Franta sau Spania, unde grupul are deja parteneri da afaceri. "Pretul controlat (prin intermediul Petrom - n.r.) nu reprezinta un avantaj pentru consumator. Este necesara o adaptare a preturilor la evolutiile pietei, ceea ce nu inseamna scumpire, ci liberalizare. De aici ar veni fonduri pentru retehnologizare, iar interesul investitorilor pentru sectorul petrolier romanesc s-a trezi", spune Patriciu.
In context, Patriciu a negat orice interes al grupului sau in privatizarea Petrom, apreciind ca grupul are alte optiuni de extindere. "Suntem oameni normali, avem o viata de trait sI nu vad de ce ne-am bate cuie in talpa", spune Patriciu. El a adaugat, in schimb, ca ii surade ideea unei societatI petrochimice infiintata prin regruparea capacitatilor de productie de la Oltchim Ramnicu Valcea, Arpechim Pitesti si Petromidia Navodari, idee promovata de Ministerul Industriilor. "Aceasta societate ar duce la crestere PIB cu 1% in urmatorii doi ani si la investitii de 400 de milioane de dolari. Cifra sa de afaceri ar putea fi de 700 de milioane de dolari anual", a afirmat Patriciu.
In prezent, Oltchim produce aproximativ 150.000 de tone de policlorura de vinil (PVC) pe an, Arpechim produce 90.000 de tone de polietilena, iar Petromidia produce 80.000 de tone de polipropilena, capacitatea totala fiind de 320.000 de tone.
Productia poate ajunge la 300.000 de tone la Oltchim, cu investitii minime, iar capacitatea de productie a uzinei Petrochimice de la Petromidia poate fi marita pana la 260.000 de tone, a aratat Patriciu.
"In conditiile in care capacitatea de la Arpechim nu poate creste, s-ar ajunge totusi la 650.000 de tone pe an, peste masa critica. Pe noi nu ne intereseaza sa fim majoritari, ci doar sa fie o echipa manageriala corecta", a mentionat presedintele Rompetrol.
El a mai spus ca o astfel de investitie ar creste si valoarea de piata a Petrom in momentul privatizarii. Potrivit lui Patriciu, la evaluarea unei companii, activitatile considerate ca nefacand parte din activitatea de baza au un efect negativ asupra pretului.
Grupul va continua politica de extindere pe plan regional. "Este mai logic sa vindem in Bulgaria sau in Turcia, decat la Oradea, adica pe o raza de cateva sute de kilometri in jurul Petromidia", spune Patriciu. Cifra de afaceri a grupului este estimata sa creasca la 1,3 miliarde de dolari in acest an, la 1,6 mld. $ in 2004 sI sa ajunga la 2 miliarde de dolari in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels