Companii

Distribuitorul Farmexim a raportat afaceri de 103 mil. euro, cu 5% peste buget

05.02.2007, 20:05 27

Distribuitorul de medicamente Farmexim si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 470 mil. lei (138 mil. euro), cu 28,4% mai mare fata de rezultatele inregistrate anul trecut.
"Cu toate ca in 2006 am avut doua reduceri de pret la medicamente (operate de Ministerul Sanatatii - n.r. ), am inregistrat o depasire a bugetului initial de circa 5%", a declarat pentru ZF Ovidiu Buluc, actionarul majoritar al Farmexim.
Compania a inchis anul 2006 cu o cifra de afaceri de 366 mil. lei (103,8 mil. euro), in crestere cu 30% in lei, fata de anul 2005. Farmexim este unul dintre primii cinci jucatori din domeniul distributiei de medicamente, find si unul dintre primii jucatori care au intrat pe acest segment in Romania.
"Farmexim a avut o crestere anuala de circa 35% in ultimii cinci ani. Piata va creste cu 18-20% (in acest an - n.r.), iar noi trebuie sa crestem cu circa 15% peste piata", a declarat Ovidiu Buluc.
In prezent, in Romania sunt prezenti peste 40 de distribuitori de medicamente, insa numarul acestora se asteapta sa scada in perioada urmatoare, cand se estimeaza ca vor ramane maximum 5 companii. Marja de profit a distribuitorilor este de maximum 4%, iar tendinta este una de scadere.
"Anul trecut, marja noastra de profit a fost de circa 3%, iar pentru acest an estimam ca aceasta va fi de maxim 3,5%", a explicat Ovidiu Buluc. Cresterea din ultimii ani a pietei farmaceutice a determinat si cresterea businessului principalilor jucatori, primii cinci avand anul trecut afaceri de peste 100 mil. euro.
"Este o valoare bugetata corect, pe baza evolutiilor istorice. Cresterea noastra are la baza o mai buna structura a companiei, noi departamente, dar si cresterea numarului de produse pe care le distribuim", a explicat Ovidiu Buluc.
Pentru acest an, Farmexim si-a bugetat investitii de 2,5-3 milioane de euro, in principal in dezvoltarea retelei de depozite.
"In 2006 vom inaugura doua noi depozite la Brasov si Timisoara de cate 1.000 de metri patrati, dar vom extinde si depozitul pe care il avem in Bucuresti cu inca 1.000 de metri patrati", a spus Ovidiu Buluc.
Compania are la acest moment peste 430 de angajati.
Intrebat de Ziarul Financiar daca a primit oferte pentru vanzarea companiei, Ovidiu Buluc nu a dorit sa comenteze pe marginea acestui subiect. A precizat totusi ca "Farmexim este o afacere atractiva. La ritmul de dezvoltare pe care il avem prezentam interes".
Principalii competitori ai Farmexim sunt Mediplus, parte a grupului A&D Pharma, Relad, Farmexpert, Polisano, Europharm Distributie, Fildas Trading, Montero. Majoritatea acestor companii sunt detinute de oameni de afaceri romani, care se pregatesc de vanzare.
Anul trecut au avut deja loc doua exit-uri importante. Omul de afaceri Ovidiu Buluc a cedat pachetul majoritar de actiuni al Farmexpert, pastrand 40%.
Alt om de afaceri, Adrian Tarus, a vandut pachetul integral de actiuni al grupului Dita pentru 14,5 milioane de euro. Analistii spun ca 2007 va fi anul tranzactiilor pe distributie, dupa ce in 2006 s-au vandut doi dintre cei mai mari producatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels