Companii

Divizia de leasing imobiliar a Erste: Nu vom mai vedea vanzatori care sa ceara 5.000 euro pe metrul patrat de teren

Divizia de leasing imobiliar a Erste: Nu vom mai vedea vanzatori care sa ceara 5.000 euro pe metrul patrat de teren

Bogdan Cernescu, directorul general al Immorent Romania: N-am oprit procesul de achizitie de terenuri, insa cautam doar zone bune, centrale sau semi-centrale, cu un acces bun si eventual o gura de metrou in apropriere. In mod cert nu vom mai vedea terenuri pe care vanzatorii sa ceara 5.000-7.000 de euro pe metrul patrat, pentru ca erau preturi nejustificate.

29.05.2009, 00:00 106

Zona Straulesti din nordul Capitalei ar putea fi noul centru de business al Bucurestiului in urmatorii cinci ani avand in vedere ca vor fi dezvoltate mai multe proiecte majore cu o valoare totala de peste 500 mil. euro cum ar fi Petrom City (3 hectare), Smart City (4,4 hectare) sau proiectul dezvoltat de Raiffeisen Evolution (11 hectare). Spre deosebire de actualul centru de business al Bucurestiului, situat langa Calea Victoriei, zona Straulesti se va dezvolta de la zero prin servicii integrate, care vor avea infrastructura proprie.

"Daca proiectele de anvergura care au fost anuntate in zona Straulesti vor fi fina-lizate, zona ar putea deveni noul centru de business al Capitalei, avand avantajul ca este relativ aproape de centru", spune Bogdan Cernescu, directorul general al Immorent Romania.
Proiectul mixt Smart City (cladiri de birouri, zona comerciala si rezidentiala) se va intinde pe un teren de circa 4,4 hectare, in urma unei investitii de 300 milioane euro si va avea o suprafata de 150.000 metri patrati construiti, incluzand si noul sediu al Rompetrol, o cladire cu o inaltime de peste 110 metri. Ansamblul va fi compus din cladiri de birouri de clasa A totalizand 50.000 metri patrati, spatii comerciale si locuinte pe o suprafata de 100.000 de metri patrati.
"In luna iulie vom definitiva conceptul proiectului, urmand ca anul viitor sa incepem dezvoltarea Smart City. Initial acest proiect a fost gandit pentru o perioada de cinci-sase ani, insa in conditiile actuale perioada de dezvoltare va fi mai lunga. Anul acesta nu cred ca vor fi incepute proiecte noi, ci vor fi continuate doar cele care aveau finantare inca de anul trecut", explica Cernescu.
 
Declinul pietei imobiliare
Immorent Romania este prezent pe piata locala prin divizia de leasing si divizia de dezvoltare de proiecte, Immorent Project, prin care a achizitionat anul trecut un teren de 4 hectare in Oradea, unde va dezvolta un centru comercial de mici dimensiuni, de tip street-mall, pe un singur etaj.
Insa odata cu scaderea brusca a pietei imobiliare, compania a redus ritmul de expansiune al investitiilor si plasamentelor.
"N-am oprit procesul de achizitie de terenuri, insa cautam doar zone bune, centrale sau semicentrale, cu un acces bun si eventual o gura de metrou in apropriere. In mod cert nu vom mai vedea terenuri pe care vanzatorii sa ceara 5.000-7.000 de euro pe metrul patrat, pentru ca erau preturi nejustificate", explica Cernescu.
Immorent Romania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 50 mil. euro, nivel similar cu cel din 2007, din care 30 mil. euro au reprezentat plasamentele pe piata imobiliara, iar restul de 20 mil. euro au fost echipamente de tipar si agricole.
Pe partea de echipamente agricole, Immorent are un joint-venture cu producatorul de echipamente New Holland. Chiar daca plasamentele de pe piata imobiliara au scazut anul trecut, in a doua jumatate a anului au mers mai bine echipamentele.
"Anul trecut a inceput foarte bine si a alimentat ideea ca Romania nu o sa fie afectata de criza internationala. In conditiile in care in Europa Centrala si de Vest marjele incepeau sa creasca, aici scadeau, astfel ca decalajul din realitate, asa cum urma sa fie si ce se intampla, era foarte mare. Ca dovada, momentul adevarului a venit in august-septembrie, cand s-au resimtit destul de puternic efectele de pe pietele internationale, iar ajustarea a fost dura", spune managerul Immorent Romania.
 
Cum a fost evitat dezastrul in 2008
Numai faptul ca prima jumatate a anului a fost excelenta a facut ca anul sa nu se termine intr-un dezastru. "Per total, industria de leasing a terminat bine, aproape de 5 miliarde de euro, la acelasi nivel cu cel din 2007 si probabil ca daca nu venea socul Lehman si problemele din SUA in octombrie si noiembrie, piata nu ar fi cazut atat de tare", explica Cernescu. Socul Lehman a fost momentul adevarului in piata de leasing, pentru ca de atunci s-a vazut cine era pregatit sa faca business si cine nu.
Immorent si-a bugetat initial la inceputul lui 2008 o crestere de 50% a businessului, insa pe parcurs a schimbat previziunile. "La sfarsitului primului trimestru ne-am dat seama in ce directie o sa mearga piata, mai ales ca piata imobiliara era blocata, pentru ca preturile au ajuns foarte sus, la niveluri nesustenabile si tranzactiile nu se mai faceau. Grupul nostru este si dezvoltator si atunci intelegem mai repede cam unde ar trebui sa fie preturile, care justifica un proiect profitabil", afirma Cernescu.
Principala problema in piata de leasing anul acesta va fi capitalizarea, avand in vedere ca Banca Nationala are niste indicatori clari de capitalizare. Mai mult portofoliile se vor eroda, iar focusul va fi mai putin pe business nou si mai mult pe administrarea portofoliului.
In conditiile actuale, Immorent Romania si-a bugetat pentru 2009 o cifra de afaceri similara cu cea din 2008 si a scazut valoarea minima a unui plasament in imobiliare de la un milion de euro la 500.000 de euro.
Immorent este una dintre primele trei companii de leasing din Austria si a realizat anul trecut venituri de 808 milioane de euro, in crestere cu 12% fata de anul precedent. Immorent Romania a fost infiintata in 2004 si are in prezent 22 de angajati.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO