Companii

"Doar jumătate din companiile active pe piaţa din România sunt profitabile. Firmele mici şi mijlocii sunt cele mai vulnerabile"

"Doar jumătate din companiile active pe piaţa din...

Autor: Dana Ciriperu

24.08.2014, 16:02 296

Doar jumătate din companiile active pe piaţa din România sunt profitabile, iar dintre acestea segmentul mai vulnerabil este cel al firmelor mici şi medii, comparativ cu cele mari, este de părere Codruţ Pascu, managing partner al companiei Roland Berger Strategy Consultants România.

"Sunt necesare programe guverna­mentale solide care să susţină creşterea segmentului de companii medii şi mici din România, astfel încât acestea să poata deveni un motor de creştere pentru economia locală“, a explicat el pentru Ziarul Financiar.
 
În România, din numărul total de companii active, numai aproxi­mativ 55% raportează profit, iar dintre aceste companii vulnerabilitatea este mult mai ridicată în cazul companiilor medii şi mici comparativ cu cele mari (dacă aproximativ 75% din companiile mari sunt profitabile, pentru cele medii şi mici ponderea este semnificativ mai mică - doar jumătate din companii sunt profitabile), potrivit  Roland Berger Strategy Consultants .
 

Cele 454.000 de companii al căror bilanţ a ajuns până la jumătatea lunii iulie la Registrul Comerţului (datele nu sunt definitive) au raportat în 2013 un câştig net cumulat de 62,5 mld. lei (14,1 mld. euro), cel mai bun rezultat din ultimii trei ani. Profitul net pe companie a crescut cu 11% în lei faţă de 2012, şi s-a apropiat din nou de 100.000 de lei, un prag spart în criză doar în 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO