Companii

Doru Lionachescu, Capital Partners: Din speranta Europei, statele din Est sunt privite acum ca pietre de moara

Doru Lionachescu, Capital Partners: Din speranta Europei, statele din Est sunt privite acum ca pietre de moara

Doru Lionachescu, partener principal al Capital Partners: Daca reusesti sa te vinzi, vei supravietui. Iar dovada este Ungaria care functioneaza pe niste fundamente macroeconomice mult mai slabe fata de ale noastre, dar care sistematic se vinde foarte bine la exterior. Este un talent extraordinar pe care nici noi, nici bulgarii nu reusim din pacate sa-l intelegem. O companie care isi permitea o anumita factura telefonica acum sase luni se va duce la furnizor pentru negocieri. Oriunde vor exista preturi nereglementate vom vedea negocieri si asta va avea impact in toata economia. Cei care au inceput deja investitiile sunt prinsi cu degetele in usa. Cei mai multi vor cauta sa le finalizeze cu orice pret, chiar daca vor negocia noi tarife sau vor mai reduce la suprafete. Putini vor fi cei care vor lasa investitiile neterminate.

03.12.2008, 16:44 50

"Sentimentul este destul de pesimist. In medie, volumele de activitate au scazut cu 30-40% cu diferente notabile intre tari. Sunt geografii foarte afectate, precum Spania, Marea Britanie, Germania si, bineinteles, SUA, dar si zone putin atinse precum China si India", spune Lionachescu intr-un interviu acordat ZF.

Lionachescu a participat recent la Milano la o reuniune a M&A International (o retea de 41 de firme de consultanta in fuziuni si achizitii din aproape 40 de tari), organizatie din care si Capital Partners face parte si la care sunt prezenti toti actorii implicati intr-o tranzactie.
Criza, spune partenerul Capital Partners, pare ca se propaga cu viteza unui val care a maturat America, a lovit puternic Europa Occidentala si se duce acum catre Est, val ce aduce si o schimbare fundamentala legata de modul in care este perceputa zona estica.
"Daca in urma cu un an, tarile Europei Centrale si de Est erau vazute drept speranta Europei, acum sunt privite, chiar daca nu fatis, ca pietre de moara. Sunt considerate foarte fragile, imprevizibile, slab guvernate, fara resursele ce le-ar putea permite sa-si revina prin forte proprii in eventualitatea unei recesiuni. Printre occidentali exista perceptia ca daca Romania si Bulgaria vor avea probleme, tot ei vor trebui sa intervina pentru a le salva", spune Lionachescu.
Criza, care afecteaza deja Romania, va ajunge la apogeu in toamna anului viitor, este de parere seful Capital Partners cand vor deveni vizibile in bilantul bancilor creditele neperformante si write off-urile (scoaterea din bilant a activelor).
"Suntem intr-un joc al perceptiilor in care nimeni nu mai este interesat de fundamentele macroeceonomice. Totul se reduce la o problema de pozitionare. Daca reusesti sa te vinzi, vei supravietui. Iar dovada este Ungaria care functioneaza pe niste fundamente macroeconomice mult mai slabe fata de ale noastre, dar care sistematic se vinde foarte bine la exterior. Este un talent extraordinar pe care nici noi, nici bulgarii nu reusim din pacate sa-l intelegem", explica Lionachescu.
La nivel macroeconomic, scenariul pe care casa de investitii il ia in calcul este de crestere economica zero, "un scenariu realist". "Va fi o iarna foarte grea pentru firmele de constructii, iar multe dintre ele nu cred ca vor apuca primavara. In agricultura nu putem conta decat pe un an similar cu 2008. Recolta din acest an nu se vinde pentru ca nu are pret. Tentatia fermierului este sa nu mai cultive, pentru ca deja are hambarele pline. Serviciile financiare vor fi si ele la fel de lovite", spune Lionachescu, referindu-se la domeniile care ar putea sustine o crestere economica anul viitor.
Printre masurile de precautie pe care companiile le vor lua anul viitor se numara reducerea cheltuielilor neesentiale, taierea investitiilor, concentrarea pe cash. Iar printre cheltuielile la care se va umbla cel mai probabil se numara cele cu promovarea, cu materialele promotionale si petrecerile.
"Se va taia si partea de training, ceea ce este o greseala. Este un moment in care ar trebui investit in training. Controlul lichiditatii va fi insa decisiv. Cu alte cuvinte vinzi mai putin, dar incasezi si esti foarte atent sa-ti urmaresti cash flow-ul zilnic", spune Lionachescu.
Vom asista de asemenea la negocieri dure cu furnizorii pe toate nivelurile.
"O companie care isi permitea o anumita factura telefonica acum sase luni, se va duce la furnizor pentru negocieri. Oriunde vor exista preturi nereglementate vom vedea negocieri si asta va avea impact in toata economia", este de parere seful Capital Partners.
Printre jucatorii strategici, apetitul pentru investitii este zero in momentul de fata, iar nici unul nu prospecteaza tarile emergente pentru noi investitii. "Cei care au inceput deja investitiile sunt prinsi cu degetele in usa. Cei mai multi vor cauta sa le finalizeze cu orice pret, chiar daca vor negocia noi tarife sau vor mai reduce la suprafete. Putini vor fi cei care vor lasa investitiile neterminate", a afirmat Lionachescu.
Situatia este diferita insa in cazul fondurilor de investitii, care acum pot face achizitii la preturi mult mai mici fata de perioada inceputului de an.
Fondurile de private equity in astfel de momente isi fac banii, spune seful Capital Partners. "Ele sunt intr-o perioada de tatonare, asteptand in continuare scaderi. Sunt zeci de fonduri cu care am vorbit in ultima perioada, iar unele dintre ele nu erau deloc interesate de Romania inainte."
Momentul pentru achizitii este cu atat mai potrivit, cu cat valorile activelor romanesti au scazut cu 20-25%, potrivit casei de investitii, de la inceputul anului, iar vanzatorii nu mai sunt la putere. "Vanzatorul dicta termenii deal-ului. La orice tranzactie peste medie erau zeci de oferte. Insa lumea s-a schimbat complet dupa caderea Lehman Brothers. S-a intrat intr-un ciclu de depresie economica si probabil indelungata", a mai spus Lionachescu.
In ceea ce priveste piata locala de fuziuni si achizitii, luna octombrie a adus o "panica generalizata, foarte greu de gestionat si cu actorii din domeniul financiar punandu-si problema de a supravietui, pentru prima oara in viata lor". Noiembrie a readus calmul si au aparut primele intalniri la masa negocierilor. "In noiembrie am constatat aproape o disparitie totala a concurentei in ceea ce priveste serviciile de consultanta. Caderea Lehman Brothers si miscarile aferente au fost cataclismice, iar cand ai o astfel de miscare la head-office nu mai intereseaza pe nimeni Europa, daramite Romania", spune Lionachescu, referindu-se la marile banci de investitii din lume.
In astfel de conditii comisioanele pe care consultantii le practica vor creste in perioada urmatoare, pentru ca in cazul unui mandat de vanzare, spre exemplu, este mult mai multa munca. "Traditional asistam vanzatorii romani. Cu exceptia situatiilor in care putem promova o tranzactie strategica pentru vanzator, adica un parteneriat cu un operator strain din acelasi sector, la un discount rezonabil de 20-25%, promovam tranzactia. Daca nu, recomandam sa amane", spune Lionachescu.
Lionachescu a vandut impreuna cu partenerii sai Victor Capitanu, Andrei Diaconescu, Vlad Busila 51% din actiunile firmei catre Piraeus Bank pentru 32 mil. euro. Cele doua parti negociaza acum restructurarea tranzactiei. "Sunt anumite aspecte care nu mai au sens strategic nici pentru noi, nici pentru ei. Unul este cel de extindere regionala, pentru ca starea de spirit a bancilor este cu totul alta. Nu am primit banii, pentru ca nu s-au indeplinit conditiile precedente", a spus seful Capital Partners.
Capital Partners a realizat in 2007 o cifra de afaceri de 4,4 mil. euro si un profit net de 1,8 mil. euro. Printre cele mai recente deal-uri in care firma a fost implicata se numara vanzarea Romenergo catre Nauru Holdings. In 2007 compania a fost consultant pentru vanzarea BT Asigurari catre francezii de la Groupama intr-un "deal" de 110 mil. euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO