Companii

Doru Lionachescu, casa de investitii Capital Partners: Marile tranzactii vor fi amanate dupa alegeri

Doru Lionachescu, casa de investitii Capital Partners: Marile tranzactii vor fi amanate dupa alegeri

Doru Lionachescu, partener principal, Capital Partners

24.06.2008, 20:20 116

Doru Lionachescu, partener principal la una din cele mai mari case de consultanta pentru fuziuni si achizitii si finantari de pe piata locala, Capital Partners, afirma ca pe piata romaneasca de fuziuni si achizitii vanzatorul nu mai este la putere si ca anul acesta vor fi mai multe tranzactii, dar de valoare mai mica decat anul trecut.
Piata locala de M&A (fuziuni si achizitii - mergers and acquisitions - engl., n. red.) este sub influenta crizei financiare internationale, dar fondurile de investitii raman interesate de Romania, ca si de pietele emergente, afirma Lionachescu.
El a participat luna trecuta, la Boston, in SUA, la una din cele doua reuniuni anuale ale organizatiei M&A International, o retea de peste 41 de firme de consultanta in fuziuni si achizitii din 40 de tari, ai carei membri au consiliat in 2007 380 de tranzactii de 16 mld. euro.
Capital Partners este de anul trecut membra a M&A International. Cum s-a reflectat criza financiara pe piata de M&A? "Sunt doua tipuri de piete. Pe de o parte este vorba de pietele din Occident, dezvoltate, unde piata de M&A a scazut foarte mult in prima parte a acestui an, cu circa 30 - 40%, pe toate palierele. Pe de alta parte, sunt pietele emergente - Brazilia, Rusia, China, India, Europa de Est - care nu au fost afectate. Pe aceste piete volumul de fuziuni si achizitii este mai mare sau egal fata de aceeasi perioada a anului trecut", spune Lionachescu.
Dealtfel, titlul sesiunii din aceasta primavara a M&A International, "Growing Opportunities in a Shrinking World". (Noi oportunitati intr-o lume in criza - engl.), reflecta foarte bine situatia. "Toata lumea a mizat pe efectul de contagiune a pietelor, dar nu s-a adeverit. Fondurile de private-equity sunt interesate in continuare de Europa Centrala si de Est", sustine Lionachescu.
Parerea reprezentantilor celor mai mari fonduri de private-equity de pe coasta de est a Americii, care au in administrare zeci de miliarde de euro, este ca ce-a fost mai greu a trecut.
Paradoxul este ca sistemul bancar este supralichid, dar apar crize de lichiditate pentru ca bancile nu vor sa imprumute.
"Bancile stau pe cash. Lichiditatea este enorma, dar toti sunt speriati ca iepurii. Nu au incredere in bilanturi, in datele de pana acum, si refuza sa se crediteze", explica reprezentantul Capital Partners.
Cum vad fondurile de private-equity si in general investitorii straini Romania in acest moment?
"Nu suntem afectati (de criza financiara mondiala - n. red.) pentru ca pe piata noastra se fac tranzactii relativ mici, de 10 - 50 milioane de euro, pentru care fondurile nu au nevoie sa imprumute bani. In conditiile cresterii dificultatii pentru accesarea finantarii, sunt mai mult afectate acele piete pentru care fondurile trebuie sa atraga si bani de la banci sau alti parteneri pentru a finanta achizitia". Dar o influenta exista: piata de fuziuni si achizitii nu mai este a vanzatorului, asa cum era in vara anului trecut, ci este mult mai echilibrata.
Ce ar spune Lionachescu acum unui client, sa vanda pentru ca ar putea scadea pretul si s-ar imputina ofertele si mai mult sau nu?
"Nu i-as spune sa vanda repede. Important este sa fie citita piata si sa existe capacitate de distributie ( a ofertei catre potentialii investitori - n. red)". Lionachescu spune ca a avut chiar situatii in care a recomandat vanzatorului sa amane tranzactia.
Cum se va incheia 2008 din punct de vedere al fuziunilor si achizitiilor?
"Greu de spus. Sper sa fie cel putin la fel ca anul trecut. Anul acesta avem mai multe deal-uri, dar mai mici. Marile tranzactii vor fi amanate dupa alegeri", crede Lionachescu.
Capital Partners are acum peste 10 contracte de consultanta, de partea vanzatorului, fata de sase in aceeasi perioada a anului trecut, dar care erau de valori mult mai mari.
Domeniile fierbinti pentru perioada urmatoare ar putea fi materialele de constructii, constructiile, si tot ce este legat de productia alimentara.
Anul trecut au fost in total circa 110 - 120 tranzactii pe piata romaneasca, din care 30 - 40 in real estate, in suma totala de peste 6 mld. euro. Dupa ce avalansa de deal-uri de zeci si sute de milioane de euro de anul trecut, piata de real estate a fost inghetata insa in primele patru luni.
Singurele tranzactii mari anuntate in 2008 au fost achizitia parcului de shopping Auchan Titan catre fondul de investitii DEGI, parte a grupului scotian Aberdeen, pentru 147 milioane de euro, si preluarea unui proiect de locuinte si birouri in nordul Bucurestiului de catre divizia imobiliara a Deutsche Bank, pentru 340 mil. euro, a caror negociere a inceput in 2007. "Nu a fost nici un deal pe real estate inceput si incheiat anul acesta", spune Lionachescu.
Piata este blocata pentru ca vanzatorii nu vor sa scada pretul. "Vanzatorii nu vor sa admita ideea ca preturile nu pot creste la infinit".
Ca urmare, este posibil ca piata de real estate sa scada cu mai mult de 50% anul acesta. "Chiar daca s-ar dezgheta de acum incolo, a trecut aproape jumatate de an, e foarte greu sa mai recupereze".
In schimb, intermedierea de finantari pentru companii merge mult mai bine decat anul trecut, pentru ca nici clientii mari si foarte mari nu mai au usa deschisa la banci asa cum o aveau. "Bancile au devenit mult mai reticente pentru marile finantari, asa incat trebuie mult mai bine pus la punct procesul de cautare a finantarii. Remarcam o usoara crestere a ponderii finantarilor direct de la bancile straine".
Astfel, Capital Partners are mai nou printre clienti mari dezvoltatori imobiliari carora le ofera consultanta pentru a angaja credite de sute de milioane de euro direct de la banci austriece sau elene.

Care este perceptia generala a investitorilor
Perceptia de tara este inca destul de proasta la nivel macro, in pofida cresterii economice record, de 8,2% pe primul trimestru al acestui an. "Ne trebuie o succesiune de stiri bune ca sa iesim din aceasta imagine: ca PIB-ul se mentine la un nivel de crestere inalt, ca productia agricola este buna, ca guvernul va restrange cheltuielile bugetare, ca inflatia este in scadere", spune
Doru Lionachescu.
Guvernul si-a pierdut foarte mult din credibilitate la sfarsitul anului trecut, cand in plina criza financiara internationala a majorat pensiile cu 45%. "Cand analistii vad ca in continuare cheltuielile bugetare cresc, ca numarul de angajati din administratie se mareste, nu pot avea un sentiment bun asupra evolutiei economiei si riscului de tara". Exista riscul unei aterizari dure? "Nu cred. Este posibil insa sa fie corectii, care se vor manifesta prin curs, prin ajustarea pretului activelor sau prin reducerea sau reorientarea consumului".

Capital Partners
Compania estimeaza ca va avea un volum de business de circa 1 miliard de euro anul acesta, fata de 750 milioane de euro in 2007 si 350 milioane de euro in 2006.
Capital Partners activeaza in corporate finance (intermedierea de finantari), fuziuni si achizitii si consultanta pentru achizitii in real estate.
Firma a avut o cifra de afaceri de aproape 3 milioane de euro in 2006 si un profit net de 42.000 de euro, iar in 2005 circa 1 milion de euro afaceri si peste 800.000 de euro profit net, conform Ministerului de Finante.
Compania, controlata de Doru Lionachescu si alti parteneri, a fost in 2007 consultant pentru vanzarea BT Asigurari catre francezii de la Groupama intr-un deal de 110 milioane de euro, a 30% din site-ul e-jobs catre fondul american de investitii Tiger pentru 4,2 milioane de euro sau a companiei de consultanta in real-estate Eurisko catre gigantul american de profil CB Richard Ellis pentru 35 mil. $ (22 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO