Companii

Dunapack merge spre 25 mil. euro prin atragerea de noi clienti

10.11.2008, 16:06 83

Producatorul de ambalaje de carton ondulat Dunapack Rambox din Sfantu-Gheorghe, parte a holding-ului Prinzhorn din Austria, va investi anul viitor 3 milioane de euro in dezvoltarea capacitatii de productie la 80 de milioane de metri patrati de carton ondulat (circa 39.000 de tone), cu 14% mai mult fata de capacitatea la care a lucrat pana acum.
"Vom aloca 3 milioane de euro in modernizarea utilajelor si dezvoltarea capacitatii de productie a fabricii din Sfantu Gheorghe. Vrem sa depasim ritmul de crestere de 5% al pietei", a declarat Nicolae Toth, director de vanzari in cadrul companiei in care lucreaza circa 150 de oameni.
Compania estimeaza o cifra de afaceri de circa 25 de milioane de euro anul acesta, fata de circa 22 de milioane anul trecut, potrivit directorului de vanzari.
Din productia totala de circa 34.000 de tone de carton ondulat anul trecut (adica 70 mil. metri patrati), circa 90% este livrat pe piata romaneasca, restul fiind exportat. "Exportul nu reprezinta nici macar 10% din produsele totale livrate, noi vrem sa ne dezvoltam pe piata locala prin atragerea de noi clienti", a spus el.
Aproximativ 60% din produsele din carton sunt furnizate industriei alimentare, iar restul industriei auto, chimice si a mobilei. Dunapack Rambox importa hartia pentru carton ondulat de la compania mama Prinzhorn, care produce atat hartie pentru carton ondulat cat si ambalaje din carton ondulat.
"Industria auto a adus anul acesta circa 30% din cifra de afaceri prin clientii Ford si Renault, dar anul viitor vom asista la o injumatatire a acestui procent din cauza incetarii productiei de la Daewoo", a spus el.
Printre clientii mari ai producatorului de carton ondulat se numara Unilever, Orkla Foods, iar dintre cei atrasi anul acesta producatorul de bauturi alcoolice Angelli sau Kraft Foods.
Piata cartonului ondulat va creste cu 5% anul acesta, insa oferta se va majora cu 20%, ceea ce inseamna 50 de milioane de metri patrati de carton ondulat (25.000 de tone) in plus fata de cerere, altfel spus se va accentua competitia, dupa cum apreciaza Nicolae Toth.
"Concurenta este din ce in ce mai puternica in conditiile in care se realizeaza investitii mari in dezvoltarea capacitatii de productie de catre cei mai multi jucatori de pe piata, iar ritmul de crestere al pietei este relativ mic, dependent de cresterea industriilor catre care furnizam produsele", a explicat el.
Piata cartonului ondulat a fost anul trecut de 420 de milioane de metri patrati, ceea ce inseamna o valoare de
135 de milioane de euro, luand in considerare un pret de
320 euro/metru patrat, potrivit datelor oferite de reprezentantul Dunapack si calculelor ZF.
Pe piata de carton ondulat mai activeaza si Rondocarton din judetul Cluj, parte a grupului austriac Rondo Ghanahl, care a a mai deschis recent o fabrica la Targoviste, care va produce 40.000 de tone de carton ondulat pe an, o investitie de 38 de mil. de euro. Competitorii Dunapack pe aceasta piata mai sunt Vrancart Adjud, Romcarton si Ecopack.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO