Companii

E-tromboza, boala moderna

13.02.2003, 00:00 36

Calculatoarele, nelipsite din viata omului modern, produc importante efecte negative asupra utilizatorilor impatimiti. Printre acestea, o serie de observatii de ordin medical demonstreaza ca sederea in fata unui calculator timp de ore si ore este responsabila de formarea unor cheaguri de sange in artere, boala fiind botezata, datorita originii sale, e-tromboza.
Specialistii din Noua Zeelanda au semnalat cazul unui barbat in varsta de 32 de ani care petrecea in jur de 18 ore nemiscat in fata calculatorului si care a fost adus la spital dupa o pierdere a cunostintei, din cauza unor cheaguri de acest gen. Medicii nu au putut gasi alt motiv pentru blocarea arterelor decat orele lungi in aceeasi pozitie.
Cazuri similare s-au inregistrat si in Statele Unite. Incidenta crescuta a trombozei s-a mai semnalat de-a lungul istoriei, de exemplu in perioada bombardamentelor din cel de-al doilea razboi mondial, sau in anii '50, in perioada boom-ului automobilelor.
Cercetatorii sustin ca, in esenta, boala este aceeasi ca sindromul clasei economice", observat la pasagerii avioanelor.(A.B.)



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels