Companii

EADS aduce la Brasov o investitie de 100 mil. euro

27.01.2010, 23:11 98

Premium Aerotec GmbH, parte a concernului franco-germano-spaniolEADS (European Aeronautic Defence and Space Company), va semna, inzilele urmatoare, impreuna cu autoritatile romane, un contract deaproximativ 100 mil. euro pentru construirea, la Brasov, peplatforma IAR Ghimbav, a unei fabrici de componente pentruavioanele Airbus.

Este vorba despre o investitie greenfield, care ar urma sa intresub incidenta legii offsetului si care va beneficia de un ajutor destat de aproximativ 40 de milioane de euro, potrivit primaruluiBrasovului George Scripcaru. "Investitia va fi una de la zero.Pentru asta trebuie insa aduse unele modificari legislative lalegea offsetului, (care se refera la contractele strategice siobliga un vanzator de produse strategice sa reinvesteasca inRomania cel putin 80% din suma obtinuta prin contract - n. red.),iar acest lucru va fi facut prin ordonanta de urgenta", spuneGeorge Scripcaru.

Ministerul Economiei, unde s-a negociat contractul cu PremiumAerotec, divizia germana a concernului EADS, nu a dat detaliidespre data semnarii contractului si dimensiunea acestuia.Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Claudiu Stafie, spuneca "proiectul este spre final si, probabil, la inceputul luifebruarie vom anunta vestea buna a semnarii acestui contract". Deasemenea, Ministerul Economiei nu a dorit sa comenteze pe margineadimensiunii ajutorului de stat pe care ar urma sa-l primeascaPremium Aerotec. Reprezentantii EADS nu au putut fi contactatipentru comentarii, pana la inchiderea editiei. Saptamana trecuta,ambasadorul Frantei, Henri Paul, afirmase ca sansa Romaniei este saincheie astfel de contracte offset, in lipsa investitiilor strainecare vor stagna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO