Companii

Electrica estimeaza afaceri mai mari de 1,1 mld. € anul viitor

23.12.2009, 23:09 14

Electrica, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piatadistributiei si furnizarii de energie electrica aflat inportofoliul statului, estimeaza ca va incheia anul acesta cu ocifra de afaceri de 4,8 miliarde de lei (1,14 miliarde de euro), inscadere cu circa 17% fata de 2008, si prognozeaza depasirea acestuinivel anul viitor odata cu redresarea consumului de energie.Estimarile lansate de companie pentru sfarsitul anului suntapropiate de cele facute la inceputul acestui an.
"Pentru 2009 Electrica a estimat la nivelul grupului inregistrareaunei cifre de afaceri de 4,8 miliarde de lei (1,14 miliarde deeuro) si un rezultat brut de 0,3 miliarde de lei (71,4 milioane deeuro)", au declarat reprezentantii Electrica. Profitul brut este inscadere semnificativa fata de anul trecut cand Electrica abeneficiat de efectul finalizarii privatizarii Muntenia Sud, procesdin care compania a incasat circa 400 de milioane de euro de lagrupul de utilitati italian Enel.

Investitii de 71,4 mil. euro in criza
Electrica spune ca anul acesta a investit 300 de milioane de lei(71,4 milioane de euro), fondurile fiind alocate cu precadereretelei de distributie a energiei electrice.
"La aceste investitii se mai adauga si sursele atrase de la noiiconsumatori pentru realizarea lucrarilor de racordare a acestora laretelele de distributie", mai spun reprezentantii companiei.Electrica ar urma sa intre in productia de energie electrica inurmatorii ani, compania analizand mai multe proiecte de investitii,printre care se numara si parcuri eoliene. Potrivit ultimelorinformatii disponibile, Electrica nu va mai face parte din celedoua companii energetice integrate pe care Ministerul Economieiintentioneaza sa le realizeze pana la jumatatea anului viitor.

Cu ochii pe clienti
Reprezentantii Electrica spun ca in primele noua luni ale anuluicantitatile de energie vandute au scazut cu 11% comparativ cuperioada similara a anului trecut.
La nivel de piata, scaderea consumului de energie a fost de circa9% pana in prezent pe fondul reducerii sau opririi activitatii inmai multe sectoare de activitate din cauza crizei economice.
"Pentru 2010 se estimeaza vanzari mai mari decat in anul in curs,lucru care se va datora orientarii Electrica spre dezvoltareaportofoliului prin marirea numarului de clienti, precum si sprecresterea cotei de piata", spun reprezentantii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels