Companii

Electrolux, crestere de 50% dupa primele cinci luni

18.06.2004, 00:00 14

Producatorul suedez de aparatura electrocasnica Electrolux a realizat in primele cinci luni ale acestui an o crestere de 50% a cifrei de afaceri din Romania.
Cresterea s-a datorat in principal volumului ridicat al productiei fabricii de aragazuri pe care suedezii o detin la Satu Mare si a vanzarilor pe piata locala a anumitor categorii de produse mai putin reprezentate anul trecut.
"Cresterea volumului productiei cu 50% a fost inregistrat prin cresterea capacitatilor de productie, cresterea productivitatii muncii cu 11%, dar si prin crearea a peste 300 de locuri de munca noi", declara Lucian Anghelescu, directorul general al fabricii Elelctrolux din Satu Mare. Potrivit reprezentantilor companiei, volumul vanzarilor a crescut in primul trimestru al acestui an cu 38% fata de trimestrul I al anului trecut, in conditiile in care vanzarile pe piata locala au crescut cu 32%, iar vanzarile la export cu 41%.
Anul trecut, Electrolux a realizat o crestere a cifrei de afaceri consolidate pentru activitatea din Romania (productie si vanzari) de 80%, ajungand la 105 milioane euro. In cazul in care ritmul de crestere din primele luni s-ar mentine pe parcursul intregului an, producatorul suedez va depasi in Romania o cifra de afaceri de 150 de milioane de euro.
Grupul suedez a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul anului 1995, prin infiintarea diviziei de vanzari de la Bucuresti. In luna decembrie a anului 1997 Electrolux a devenit actionar principal al societatii Samus SA din Satu Mare, o data cu achizitionarea pachetului majoritar reprezentand 97% din totalul actiunilor. Electrolux a investit pana in prezent 15 milioane de euro in fabrica de aragazuri de la Satu Mare, in special in cresterea capacitatii de productie, protectia mediului inconjurator, dezvoltarea de noi produse.
Electrolux nu este singurul grup strain cu activitati de productie pe piata locala. Producatorul local de frigidere Arctic, care a fost cumparat de grupul turcesc Arcelik, a realizat la ranul sau o crestere a cifrei de afaceri de 80% anul trecut, pana la 94 de milioane de euro, urmand ca anul acesta sa se ajunga, potrivit oficialilor companiei, la 140 milioane euro. Arctic are in prezent o capacitate de productie de 750.000 de aparate frigorifice anual, aproape doua treimi fiind din productie fiind destinata exportului. Alti jucatori importanti pe piata mondiala a produselor electrocasnice, precum Whirlpool, Bosch-Siemens sau Merloni sunt prezenti la randul lor pe piata romaneasca insa doar prin activitati comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO