Companii

Electrolux renunta la 300 de angajati la Satu Mare

Electrolux renunta la 300 de angajati la Satu Mare
15.12.2008, 18:45 190

Producatorul suedez de electronice si electrocasnice Electrolux, care detine o fabrica de aragazuri la Satu Mare, nu va prelungi contractele de munca pentru 300 de angajati pe perioada determinata, in conditiile in care cererea de produse electrocasnice se afla in scadere la nivel mondial.

"Am fost notificati ca Electrolux nu va reinnoi aproximativ 300 de contracte de munca pe perioada determinata. Despre disponibilizari colective nu se poate vorbi inca in acest an. Totul depinde la Electrolux de comenzi, iar daca vor avea comenzi noi vor continua angajarile", a declarat Doina Iura, director al AJOFM Satu Mare.
Decizia vine in contextul in care grupul Electrolux a anuntat ca nu va realiza, la nivel mondial, bugetul fixat pentru 2008, in urma reducerii cererii de echipamente electrocasnice in ultimele doua saptamani din noiembrie si in luna decembrie.
"Este o perioada cu o activitate redusa, cu un specific sezonier. Este normal sa renuntam la angajatii cu contracte temporare pentru a putea ajusta nivelul productiei la cererea reala a pietei", a declarat Anders Edholm, vicepresedinte pentru relatii cu presa in cadrul Electrolux.
Electrolux Romania a realizat in primele sase luni ale anului o cifra de afaceri de 84 de milioane de euro, in crestere cu 30% fata de aceeasi perioada din 2007. Pentru primele noua luni ale anului compania nu a publicat rezultatele financiare.
La nivel mondial reactia de ajustare a producatorului la cererea pietei implica concedierea a 3.000 de angajati in al patrulea trimestru al anului, planul de disponibilizari urmand sa fie continuat si anul viitor.
In primele trei trimestre, potrivit raportului financiar al companiei, Electrolux a avut 57.278 de angajati.
In Romania, la fabrica de aragazuri din Satu Mare lucreaza in prezent mai mult de 1.700 de oameni.
"Este prea devreme sa spunem cum va decurge planul social pentru anul viitor si ce fabrici din Europa vor fi afectate. Vom sti anul viitor mai multe despre evolutia activitatilor din Romania si Europa", a spus Edholm.
Potrivit ultimului comunicat al Electrolux, publicat la 15 decembrie, compania a anuntat ca in paralel cu planul de restructurare va continua si relocarea unor facilitati de productie catre estul Europei, reducerile de costuri obtinute prin aceasta masura urmand sa se ridice la 1,1 miliarde de coroane suedeze (103 milioane de euro) anual, incepand cu 2010.
Costurile totale ale programului de relocare a fabricilor in estul Europei sunt de 1,2 miliarde de coroane suedeze (112 milioane de euro).
"Am decis anul acesta sa inchidem o fabrica din Italia si sa reducem activitatea alteia. Programul de restructurare continua si va duce fabricile din Vest, unde avem costuri mari, spre Est. Planurile de dezvoltare pentru Romania nu sunt inca definitivate", a adaugat Edholm.
Potrivit unor informatii publicate de presa poloneza la jumatatea acestui an valoarea investitiilor planificate de Electrolux in Polonia, Romania si Ungaria se ridica la 440 de milioane de euro.
In acest an, grupul a investit aproximativ 3 milioane de euro in activitatile din Romania.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO