Companii

Emma Popa-Radu, Advent: Anumite sectoare au fost supraevaluate, asa incat ne asteptam la corectii

Emma Popa-Radu, Advent: Anumite sectoare au fost supraevaluate, asa incat ne asteptam la corectii

Emma Popa-Radu este de parere ca randamentele pe care le obtin fondurile de investitii pe piata locala au crescut

16.05.2008, 14:12 261

"Anumite sectoare au fost supraevaluate, urmand tendinta inregistrata pe pietele internationale. Unele sectoare vor continua sa creasca, dar la rate incetinite fata de cele inregistrate in ultimii 2-3 ani. Romania va continua sa fie o tara atractiva pentru investitori, in functie insa si de corelarea evaluarilor la corectiile internationale sau sectoriale", a spus Emma Popa-Radu.
Ea este de parere ca, in general, randamentele pe care le obtin fondurile de investitii pe piata locala au crescut pe baza unui cumul de factori, precum: experienta dezvoltata a unora dintre acestea, accesul la imprumuturi pentru leverage buyouts, tendinta mai vizibila incepand cu 2003, ratele de crestere mari inregistrate in anumite sectoare, stabilitatea politica, legislativa si monetara
"Cred ca fondurile cu experienta mare, care au mai trecut prin astfel de situatii (incetinirea globala si diversele crize financiare - n.red.) vor fi mai bine pregatite sa faca fata si vor mentine randamente atractive", a adaugat Emma Popa-Radu.
In prezent, Advent are trei companii in portofoliu, D?fa Deutek (vopsea, adezivi si mortare), Ceramica Iasi (caramizi si tigle metalice) si LaborMed Pharma (medicamente generice).
D?fa Deutek a fost achizitionata in 2005, iar anul acesta pozitia in industrie a fost intarita prin achizitia Bengoss/Bauleiter, Ceramica Iasi in 2007, iar LaborMed anul acesta.
"La fiecare am marit sau suntem in curs sa marim capacitatea de productie pentru a permite cresterea vanzarilor produselor existente, lansarea de noi produse si dezvoltarea pietelor de export", a adaugat sefa Advent Romania.
In medie, investitiile pe care Advent le face intr-o companie sunt de 4-5 ani si se orienteaza inspre dezvoltarea capacitatii, sistemul de distributie, accesarea pietelor de export, construirea de noi facilitati de productie sau consolidarea pietei prin achizitii in tara sau in regiune.
"Suntem in diverse stadii de negociere in vederea efectuarii de noi achizitii sau pentru consolidarea pietei, dar nu putem da detalii. Ramanem foarte interesati sa investim in Romania si in acest sens am dezvoltat echipa cu un director de investitii cu peste opt ani de experienta in private equity si pana la sfarsitul anului ni se va mai alatura o persoana", a mai spus Emma Popa- Radu.
Potrivit datelor furnizate de reprezentantii fondului de investitii, Romania este una dintre principalele tari in care Advent International investeste in regiune, biroul local de aici fiind deschis in 1998.
In portofoliul Advent s-au aflat jucatori precum Brewery Holding (fabricile de bere Ciuc, Grivita si Haber), vandut in 2000 grupului austriac Brau AG, MobiFon/ Connex, participatie vanduta in 2003 catre Vodafone, Euromedia sau Terapia. Terapia a fost de altfel compania care a multiplicat cel mai mult banii Advent, printre proiectele echipei de management conduse de Stephen Stead numarandu-se lansarea a 23 de produse, achizitia a doi producatori locali de generice (care au adus 12 produse in portofoliu), cresterea numarului reprezentantilor medicali si de vanzari de la 34 la 154, majorarea vanzarilor brute de la 42 mil. dolari la peste 100 de milioane de dolari, potrivit datelor Advent.
"Aceeasi echipa de management este acum responsabila pentru conducerea operatiunilor grupului LaborMed Pharma, cea mai recenta investitie a Advent International in Romania", a continuat sefa biroului local al Advent. In prezent, Advent investeste din fondul Advent Central and Eastern Europe III (cu o capitalizare de 330 mil. euro) si Advent Central and Eastern IV (care a fost inchis in luna aprilie a acestui an) si care are o capitalizare de 1 mld. euro.
"Suntem atrasi de investitii medii de 30-100 de milioane de euro equity (capital social din partea Advent), dar putem face si investitii mai mici in cazul consolidarii portofoliului sau semnificativ mai mari. Advent International a inchis in luna aprilie si fondul GPE VI, cu o capitalizare de 6,6 miliarde de euro, care poate coinvesti in Europa Centrala si de Est in trazactii mari", a conchis Emma Popa-Radu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO