Companii

Energia în România: cum ajunge un consumator să stea un an de zile pentru a fi conectat la reţeaua de electricitate? Timpii de aşteptare au crescut cu peste 50% după racordarea gratuită, piaţa e în criză de echipamente

Energia în România: cum ajunge un consumator să stea...

Autor: Roxana Petrescu

01.03.2022, 17:40 227

♦ Dacă în 2020 durata medie de racordare a unui consumator casnic de energie era de circa trei luni (87 de zile), iar pentru o mică firmă era de 247 de zile (peste 8 luni), odată cu instituirea reglementărilor privind racordarea gratuită la reţelele de distribuţie, numărul de cereri de conectare a explodat şi la fel şi timpii de aşteptare. Astfel, deşi discuţia momentului este concentrată pe concepte precum reţele inteligente sau eficienţă energetică, un consumator ajunge să aştepte un an de zile pentru a putea aprinde becul în casă.

Ioana este un consumator fizic de energie care doreşte să-şi racordeze o casă aflată în aria de gestiune a Distribuţie Energie Electrică România (DEER) din aprilie 2021. Până în prezent, Ioana nu a reuşit să-şi racordeze această locuinţă la sistemul de distribuţie a energiei, primind diferite explicaţii, începând cu distribuitorul de energie până la furnizorul soluţiei electrice.

„Pentru cazul semnalizat de către redacţia pe care o reprezentaţi, dorim să menţionăm că solicitantul a depus, ulterior emiterii Avizului Tehnic de Racordare, cererea de încheiere a con­tractului de racordare, abia în luna octombrie“, spun oficialii DEER. Compania mai precizează că în cazul de faţă nu sunt depuse, de către executantul ales de beneficiar, docu­mentele necesare realizării pro­ce­sului de racordare, respectiv: no­ti­ficarea de finalizare a lucrării, pro­cesul verbal de recepţie la ter­mi­narea lucrării, procesul verbal de predare-primire insta­laţie, do­sarul de instalaţie de utilizare. După depunerea acestei docu­me­n­taţii, mai spune compania, execu­tantul ales de beneficiar trebuie să efec­tueze recepţia şi să pună în func­ţiu­ne instalaţia de racordare în ter­men de maximum 90 de zile de la data obţinerii acordului/autorizaţiei pentru execuţia instalaţiei de racordare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO