Energie

Acţiunile gigantului Uniper, cel mai mare cumpărător de gaze ruseşti din Germania, s-au prăbuşit joi cu peste 20%, după ce a anunţat că este în discuţii cu guvernul de la Berlin pentru un posibil Bailout

Acţiunile gigantului Uniper, cel mai mare cumpărător...

Autor: Ştefan Stan

30.06.2022, 11:00 22852

Gigantul energetic german Uniper SE discută un posibil bailout din partea guvernului german după ce Rusia a redus livrările de gaze naturale, obligând compania de utilităţi să cumpere combustibil de pe piaţa spot la preţuri mai mari.

Uniper a declarat că poartă discuţii cu guvernul pentru o posibilă majorare a împrumuturilor garantate de stat de la KfW sau chiar pentru investiţii de capital pentru a-şi asigura lichidităţile. Restrângerea ofertei a determinat compania, principalul cumpărător de gaze ruseşti din Germania, să îşi retragă perspectivele pentru anul în curs.

Acţiunile Uniper, cel mai mare cumpărător de gaze ruseşti din Germania, s-au prăbuşit joi cu o cincime, după ce compania a avertizat asupra profiturilor, şi-a retras previziunile anuale şi a declarat că se află în discuţii cu guvernul pentru un posibil sprijin.
 
Grupul cu sediul în Düsseldorf a declarat că se aşteaptă ca profitul înainte de dobânzi şi impozite să fie "semnificativ mai mic" decât în anii precedenţi, deoarece primeşte doar 40% din gazul comandat de la Gazprom din Rusia.
 
"Uniper procură în prezent volume de substituţie la preţuri semnificativ mai mari", a declarat compania miercuri seara, adăugând că, întrucât "nu poate încă să transfere aceste costuri suplimentare, acest lucru are ca rezultat sarcini financiare semnificative".
 
Compania a confirmat că se află în discuţii cu guvernul german cu privire la "măsuri de stabilizare" pentru a-şi asigura lichidităţile, care ar putea include "investiţii de capital" şi o extindere a unei facilităţi de credit de 2 miliarde de euro convenite cu banca de stat KfW la începutul anului, când Uniper s-a aflat de partea greşită a acoperirii preţurilor la energie.
 
Această linie de credit nu a fost încă utilizată, a precizat Uniper.
 
Acţiunile Uniper au scăzut cu 21%, la 13 euro, la începutul şedinţei de tranzacţionare de joi.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO