Energie

Analişti: Rivalitatea dintre Iran şi Arabia Saudită este piatra de moară în industria petrolului

Analişti: Rivalitatea dintre Iran şi Arabia Saudită...

Autor: Ştefan Stan

28.09.2016, 14:54 229

Preţul petrolului a scăzut drastic din cauza supraproducţiei şi a competiţiei din industrie. O parte a pieţei spera la un compromis între Iran şi Arabia Saudită, deşi obiectivele conflictuale puteau crea probleme într-o înţelegere.

„Relaţiile între Arabia Saudită şi Iran sunt atât de neproductive, încât nu văd nici un scenariu potrivit căruia Arabia Saudită ar tăia (n.r. din producţie) fără ca Iran să îngheţe producţia sa, iar Iran a susţinut de mai multe ori că vrea să atingă nivelurile de dinaintea sancţiunilor”, a declarat Emma Richards, analist BMI Research, pentru CNBC.

Cele două ţări rivalizează pentru supremaţia politică şi religioasă în regiume, înfruntându-se în conflictele din Siria, Yemen, Iraq, Liban şi Bahrain.

„Vorbim despre o prăpastie veche de 1.400 de ani între suniţi şi şiiţi. OPEC funcţionează de doar 60 de ani, aşa că suntem martori acum la cea mai mare ruptură între latura sunită a OPEC şi cea şiită”, susţine Stephen Schork, editorul raportului Schork.

Rivalitatea are implicaţii în piaţa petrolului, scăderea preţurilor cauzând probleme ţărilor mai sărace din OPEC. Preţul a scăzut de la 100 de dolari pe baril la mijlocul lui 2014 până la 30 de dolari în ianuarie. Preţul înregistrat vineri a fost de 44,48 de dolari pe baril.

Iran este al treilea mare producător OPEC, după Arabia Saudită şi Iraq, cu 3,6 milioane de barili de petrol brut pe zi, obiectivul zilnic fiind de patru milioane.

Mai mulţi analişti nu se aşteaptă la rezultate în urma întâlnirii. O înţelegere ar fi, însă, surprinzătoare şi ar putea avea un efect semnificativ asupra preţurilor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO