Energie

Ce a răsărit la "umbra" Prispa, casa care produce mai multă energie decât consumă?

Ce a răsărit la "umbra" Prispa, casa care produce mai...

Autor: Roxana Petrescu

06.04.2013, 16:03 2549

Pentru cine nu ştie, Prispa este o casă făcută de o mână de studenţi de la patru Universităţi din Bucureşti. Nu este vorba însă de orice casă, ci de una care poate să producă mai mult curent decât consumă, bazându-se pe energie solară. Prispa nu mai este acum un experiment, ci o locuinţă cu proprietari, o familie din Bacău, fiind probabil cea mai avangardistă apariţie din peisajul satului Luncani, din comuna Mărgineri. Mai important, Prispa a fost săptămâna trecută recunoscută ca producător oficial de energie, pentru că nemţii de la E.ON i-au dat avizul de racordare la reţea. La „umbra" Prispa însă, două alte proiecte nou-nouţe se pregătesc de vânătoarea de soare, de data aceasta la oraş.

RAMPA DE LANSARE A PROIECTULUI PRISPA A FOST CONCURSUL INTERNAŢIONAL DECATLONUL SOLAR, una dintre cele mai importante competiţii între universităţi la nivel mondial, a cărui ultimă ediţie s-a ţinut anul trecut la Madrid.
Acolo, casa studenţilor români, cea mai ieftină din concurs şi singura care şi-a găsit un cumpărător, a ieşit pe locul 9 din 18 posibile după ce a avut de înfruntat zece probe în care au fost analizate eficienţa energetică, arhitectura, lucrările de inginerie şi construcţie sau confortul.

Citiţi mai multe despre proiectele cu energie verde ale studenţilor români în străinătate pe www.BusinessMagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO