Energie

Cea mai mică eoliană made in Romania s-ar putea învârti în curând lângă ferme şi case. Galerie foto

Sursa foto: Digitech Electric

Sursa foto: Digitech Electric

Autor: Radu Bostan

17.10.2013, 14:03 4741

Digitech Electric, o companie specializată în automatizări industriale, a proiectat şi construit o turbină eoliană de dimensiuni mici, care se deosebeşte de tipul standard de "morişcă" prin faptul că palele aerodinamice sunt de forma arcelor de cerc, iar mişcarea lor descrie o sferă.

"Ne-a venit ideea de la ciulinii Bărăganului, care sunt bătuţi de vânt şi se învârt", spune Cătălin Călin, directorul general al firmei şi unul dintre inventatorii turbinei.

Primul prototip al turbinei are o putere de 5 kW şi este amplasat într-un câmp aproape de Medgidia. După finalizarea unei serii de teste şi omologări, compania are în vedere începerea producţiei de serie la acest model de eoliană în primăvara anului viitor.

"Suntem aproape să ieşim cu acest produs pe piaţă, sperăm în câteva luni să facem o lansare oficială", arată Călin.

Costurile turbinei la prima ieşire pe piaţă vor fi însă mari, astfel că Digitech Electric va împacheta invenţia într-o soluţie tehnică personalizată. Pentru agricultură, compania va oferi o soluţie de irigaţii, formată dintr-o turbină a cărei energie va fi folosită pentru pomparea apei într-un turn, de unde poate fi folosită la nevoie.

Turbina sferică se pretează şi zonelor rezidenţiale, deoarece, spre deosebire de o eoliană precum cele care au împânzit Dobrogea, aceasta nu face zgomot. În plus, viteza minimă a vântului pentru a învârti palele este de 1,5 metri pe secundă. "Microeoliana" are o înălţime de 15 metri şi cântăreşte aproximativ o tonă.

"Pentru zona rezidenţială vom propune un turn energetic care să ofere apă caldă, apă rece şi energie pentru consumul clasic", spune directorul general al firmei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels