Energie

Energia hidro nu este atractivă când este scoasă transparent pe bursă: 4 licitaţii din 6 organizate au fost anulate din lipsă de oferte

Energia hidro nu este atractivă când este scoasă transparent pe bursă: 4 licitaţii din 6 organizate au fost anulate din lipsă de oferte

Autor: Roxana Petrescu

30.10.2012, 17:26 1599

Încercarea Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producători de energie locali, de a vinde energie în mod transparent pe bursa OPCOM nu a avut succes, patru din cele şase licitaţii organizate azi fiind anulate din lipsa ofertelor.

Hidroelectrica este cel mai ieftin producător de energie din România, ani de-a rândul producţia companiei fiind disponibilă numai pentru un număr limitat de firme care au reuşit la începutul anilor 2003-2004 să încheie contracte directe.

Odată cu intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, şase din cele zece contracte directe ale companiei au fost denunţate. Euro P.E.C., EFT AG, EFT România (Energy Financing Team), Alpiq RomIn­dus­tries, Alpiq RomEnergie şi la final Energy Holding au fost rând pe rând decuplate după ce numai în perioada 2006-31 mai 2012 au provocat o pierdere de circa 3 miliarde de lei.

Suma reprezintă profiturile care au trecut pe lângă compania de stat care a preferat să-şi vândă energia către aceşti intermediari în loc să o tranzacţioneze în piaţă. Acum Hidroelectrica mai dă energie pe contracte directe către Alro, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica.

Hidroelectrica a încercat azi să vândă 6 pachete de energie pe bursa OPCOM, dar patru licitaţii s-au anulat din cauza lipsei de oferte. Un pachet a fost adjudecat de GDF SUEZ Energy România la un preţ de 221,2 lei pe MWh iar al doilea a fost câştigat de E.ON Energie România cu un preţ de atribuire de 220,4 lei pe MWh. Fiecare companie a cumpărat câte un pachet de 43.800 de MWh de energie, cantitate care va fi livrată în perioada 01.01.2013-31.12.2013. În total, Hidroelectrica a câştigat din aceste tranzacţii circa 4,3 milioane de euro.

În cursul zilei de mâine sunt programate alte 9 licitaţii cu energie hidro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO