Energie

Energia românească nu-şi mai găseşte locul în regiune: exporturile scad cu 25%, dar se deschid graniţele pentru importuri

Energia românească nu-şi mai găseşte locul în...

Autor: Roxana Petrescu

18.08.2016, 18:32 2108
Ungaria şi Serbia nu au mai avut „poftă“ de energia produsă în România, astfel că exporturile de electricitate către aceste două state, cei mai importanţi consu­ma­tori externi de energie locală în primul se­mestru din 2015, au scăzut dramatic în primele şase luni ale anului. În total, România a mai trimis peste graniţe energie în valoare de 113 milioane de euro, cu peste 30% mai puţin faţă de primele şase luni din 2015. Importurile au avut în schimb o evoluţie bună.
 
În primele şase luni ale anului expor­turile de energie către Ungaria, princi­pala destinaţie externă pentru energia produsă în România, au scăzut în volum cu 38% faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele din raportul semestrial publicat de Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică.
 
Spre Serbia, cea de-a doua mare destinaţie de export pentru energia din România, a plecat cu 28% mai puţină energie, iar spre Ucraina exportul de electricitate a fost aproape inexistent. Singura destinaţie pe care România a înregistrat un export de energie mai mare în primele şase luni ale anului a fost Bulgaria, acolo unde a fost trimisă cu 37% mai multă energie românească. La finalul primului semestru, România a dus peste graniţe energie în valoare de 113 de milioane de euro, cu 31% mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut. Această valoare a fost calculată pentru o cantitate de 3,8 TWh (circa 13% din producţia totală de energie), faţă de 5 TWh de energie în primul semestru al anului trecut.
 
Pe de altă parte, importurile au înregistrat o evoluţie pozitivă, rezultatul fiind determinat mai ales de creşterea spectaculoasă a cantităţilor aduse din Serbia. Astfel, în primul semestru al anului România a adus de la vecinii săi cu 13% mai multă energie decât în perioada similară a anului trecut.
 
În ultimii doi ani exporturile au fost o adevărată gură de oxigen pentru producătorii de energie locali, mai ales pentru cei din zona termo, în contextul unei creşteri anemice a consumului intern. Anul acesta, contextul regional nu a mai fost favorabil acestei activităţi, după primele şase luni producţia locală scăzând cu aproape 5% în contextul unei stagnări a consumului.
 
Transelectrica, companie controlată de statul român care operează sistemul naţional de transport al energiei electrice, a raportat pentru primul semestru profit net de 142 milioane de lei, în scădere cu 33% faţă de ianuarie-iunie 2015. Veniturile realizate în perioada ianuarie - iunie 2016 au înregistrat o scădere de 5,4% comparativ cu perioada similară a anului anterior (1,3 mld. lei de la 1,4 mld. lei în S1/2015), ceea ce a afectat puternic profitabilitatea firmei. Rezultatele au scăzut în primul rând din cauza reducerii tarifelor, dar nici contextul de piaţă nu a fost de partea transpor­tatorului de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO