Energie

Hidroelectrica a pierdut peste 111 milioane de euro din cele două contracte cu EFT în şase ani. Ambele au fost denunţate

Hidroelectrica a pierdut peste 111 milioane de euro din...

Autor: Roxana Petrescu

18.07.2012, 18:20 741

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a mai denunţat doua contracte directe, ambele semnate cu EFT, întreaga energie eliberată urmând să fie disponibilă începând cu 1 august pe bursa de energie OPCOM. Potrivit documentului prin care au fost denunţate contractele cu EFT AG şi cu EFT România, Hidroelectrica a pierdut, în perioada 2006-31 mai 2012, 203,6 milioane de lei, respectiv 299,2 milioane de lei, adică în total peste 111 milioane de euro. Banii provin din diferenţa dintre preţul de vânzare stabilit în contractele directe şi preţul pe care Hidroelectrica l-ar fi obţinut dacă ar fi ieşit cu energia pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM. 

Contractul dintre Hidroelectrica şi EFT AG a fost semnat pe data de 25.03.2004 şi completat prin 19 acte adiţionale. Contractul cu EFT România a fost semnat pe 28.02.2003 şi completat ulterior prin 19 acte adiţionale. 

Din 2006, o parte din cantitatea de energie care era cumpărată de EFT AG şi care era destinată exportului a fost direcţionată spre EFT România.  

"În condiţiile în care Hidroelectrica se află într-o procedură specială, respectiv procedura insolvenţei, în această etapă urmărindu-se cu prioritate maximizarea averii debitoarei, în vederea obţinerii unor indicatori financiari-contabili pozitivi şi dată fiind împrejurarea că părţile nu au ajuns la un acord în negocierile purtate privind preţul de tranzacţionare a energiei electrice în anul 2012, administratorul judiciar Euro Insol, urmare a analizării oportunităţii şi profitabilităţii contractului de vânzare cumpărare RO 22 E (EFT AG), contractului de vânzare cumpărare 12 E bis (EFT România) şi a convenţiilor a decis denunţarea acestora, menţinerea lor prejudiciind echilibrul financiar al Hidroelectrica cu consecinţe păgubitoare pentru reuşita unui plan de reorganizare având ca scop plata creanţelor şi reinserţia societăţii în circuitul comercial", se arată în cererea de denunţare trimisă azi către EFT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO