Energie

Hidroelectrica se pregăteşte de vânzarea a 15% din acţiuni şi aşteaptă ofertele de intermediere pe bursă până pe 20 ianuarie

Hidroelectrica se pregăteşte de vânzarea a 15% din...

Autor: Radu Bostan

19.12.2013, 19:26 710

Caietul de sarcini va fi disponibil începând de luni, 23 decembrie, şi costă 2.000 de euro, ofertele de intermediere de către broker urmând să fie primite până luni, 20 ianuarie, ora 12:00.

Vânzarea unui pachet de acţiuni din Hidroelectrica  pe bursă va fi principalul eveniment al pieţei de capital din anul următor, aşa cum oferta Romgaz a fost evenimentul principal din acest an.

Hidroelectrica, una din ultimele companii mari unde statul este acţionarul majoritar, a fost în insolvenţă de la mijlocul lui 2012 până în vara acestui an, operaţiune în urma căreia “a scăpat”, cel puţin pentru moment, de contractele cu băieţii deştepţi”.

Statul deţine la Hidroelectrica 80% din acţiuni, restul fiind în portofoliul Fondului Proprietatea.  Analiştii se aşteaptă ca oferta Hidroelectrica să fie de câteva sute de milioane de euro, dar acest lucru va depinde de rezultatele şi situaţia financiară, dar şi de preţul cu care firma îşi vinde energia. În acest moment piaţa energiei este destul de slabă în România, cu preţuri în scădere şi cu o cerere destul de redusă. Intrarea eolienelor în sistem, având în spate schema generoasă de ajutor oferită de stat, dar regăsită în factura consumatorilor, a produs un dezechilibru care se vede în piaţă. Când bate vântul, eolienele introduc energie în sistem cam cât trei reactoare de la Cernavodă.

La nouă luni Hidroelectrica avea un profit brut de 680 milioane de lei (158 mil. Euro), la afaceri de 2,28 miliarde de lei (530 mil. Euro).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO