Energie

Într-un an umbrit de schimbări legislative au răsărit proiecte fotovoltaice de peste un miliard de euro. Samsung este proprietarul celui mai mare parc solar

Într-un an umbrit de schimbări legislative au răsărit...

Autor: Roxana Petrescu

20.12.2013, 00:08 218

Valoarea proiectelor solare puse în funcţiune în primele unsprezece luni ale anului a depăşit pragul de un miliard de euro. În ciuda incertitudinilor legislative, capacitatea proiectelor finalizate a crescut în acestă perioadă de 15 ori faţă de cea instalată la finalul anului trecut. Gigantul sud-coreean Samsung este proprietarul celui mai mare parc solar care funcţionează acum în România.

Potrivit datelor Transelectrica, la finalul lunii noiembrie în România funcţionau parcuri so­lare cu o capacitate de 740,4 MW, echivalentului în pu­tere al unui reactor al centralei nu­cleare de la Cernavodă.

La finalul lui 2012 însă, tot datele Trans­electrica arată că în România funcţio­nau numai 49,3 MW, ceea ce înseamnă că în unsprezece luni de zile di­men­siunea proiectelor a crescut de 15 ori. Cum potrivit datelor din piaţă şi infor­maţiilor publicate de Autoritatea Na­ţională de Reglementare în domeniul Ener­giei (ANRE) pentru a monta un megawatt într-un proiect solar sunt necesare in­vestiţii cuprinse între 1,3 şi 1,8 mil. euro, rezultă că la un preţ mediu de 1,55 mil. euro domeniul a atras anul acesta sume de peste un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24