Energie

OMV Petrom anticipează scăderea cu 2-4% a producţiei de hidrocarburi în acest an

OMV Petrom anticipează scăderea cu 2-4% a producţiei...

Autor: Carol Dan

19.02.2015, 14:22 341

"Eficientizarea costurilor va fi mai accentuată. Eliminăm risipa şi simplificăm procese. Am revizuit tot portofoliul de investiţii", a declarat joi Gheorghe, într-o conferinţă de presă.

Producţia de ţiţei şi gaze a OMV Petrom a fost anul trecut de 65,82 milioane barili echivalent petrol (bep), cu 1% mai mică faţă de 2013, ca urmare a scăderii producţiei în Kazahstan. În România, producţia totală de ţiţei, gaze şi condensat a atins nivelul de 62,57 milioane bep, în uşoară creştere.

Un sfert din producţia de hidrocarburi a OMV Petrom este asigurat din sonde forate în ultimii patru ani. De asemenea, 11% din producţie este asigurată de reparaţiile capitale la sonde şi de instalarea de sonde noi, iar 8% este generată de proiectele de redezvoltare a zăcămintelor.

Pentru 2015, activităţile operaţionale ale OMV Petrom se vor concentra pe executarea a circa 1.200 de lucrări de reparaţii capitale şi pe forarea a până la 70 de sonde noi, în funcţie de evoluţia mediului de piaţă şi a celui fiscal.

Gheoghe a adăugat că OMV Petrom a început anul trecut externalizarea activităţii de mentenanţă în zona de upstream, tot cu scopul eficientizării activităţii.

"Este vorba de câteva sute de angajaţi", a adăugat Gheorghe.

Tot anul trecut, compania a scos anul trecut la vânzare 35 de zăcăminte mici aflate în producţie.

Totodată, proiectele de redezvoltare a zăcămintelor vor fi prioritizate pe baza valorii adăugate, proiectele în dezvoltare/executie vor fi încetinite, iar cele de evaluare vor fi reproiectate sau reduse ca scop, a anunţat compania joi.

OMV Petrom va reduce cu 20-35% investiţiile programate pentru acest an, în special ca urmare a scăderii preţului ţiţeiului pe piaţa internaţională, programul actual fiind estimat în intervalul 800 milioane euro - 1,1 miliarde euro, din care circa 85% va viza proiectele din explorare şi producţie.

Investiţiile OMV Petrom au totalizat anul trecut 6,23 miliarde lei (1,4 miliarde euro), iar în 2013 circa 5,3 miliarde lei.

OMV Petrom estimează că preţul mediu al ţiţeiului se va situa în 2015 între 50 şi 60 de dolari pe baril.

Compania avea la sfârşitul anului trecut rezerve dovedite de ţiţei şi gaze de 690 bep (din care 671 milioane bep în România), iar rezervele dovedite şi probabile de ţiţei şi gaze înregistrau valoarea de 977 milioane bep (din care 930 milioane bep în România).

Profitul net al OMV Petrom s-a redus anul trecut la sub jumătate din cel înregistrat în 2013, ajungând la 2,1 miliarde de lei (473 milioane euro), compania înregistrând pierderi de 307 milioane lei în ultimul trimestru (primul rezultat negativ începând cu trimestrul al treilea al anului 2010), din cauza unor elemente speciale privind centrala de la Brazi şi reducerii preţului ţiţeiului.

Vânzările OMV Petrom au scăzut anul trecut la 21,5 miliarde lei (4,84 miliarde euro), de la 24,1 miliarde lei în 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO