Energie

Panel "Care sunt strategiile de supravieţurire ale marilor consumatori în faţa creşterii preţurilor?"- 1

Autor: Cristina Bellu

04.02.2015, 19:00 66
  • Bruno Ribo, Chief Executive Officer în cadrul ArcelorMittal Galaţi

Vorbim despre criză din 2008, dar nu e o doar o criză. Există lumea de dinainte de 2008 şi cea de după. Toate deciziile din energie au fost luate înainte de 2008, pe vremea când China conducea în lume după creşterea economică. Iar noi ne permiteam să transferăm creşterile de costuri clientului.

  • Marian Năstase, Preşedintele consiliului de administraţie al ALRO

Deocamdată suntem în Europa şi Europa vrea reindustrializare. Nu mai vorbim de România, vorbim de Europa.

Situaţia e destul de dificilă. În momentul de faţă pe plan european vizavi de industrie, de mai bine de un an de zile, politica şi viziunea Europei tind să se schimbe progresiv, toată lumea ajungând la o concluzie foarte clară, şi anume că trebuie reindustrializată Europa.

  • Mihai Aniţei, CEO al Azomureş

Vreau să vă spun că mitul trebuie desfiinţat şi în România, noi nu avem cel mai mic preţ la gaze. Acel memorandum celebru nu face decât să crească preţul la gaze. Nu vorbim de piaţă liberă. Pentru cei care nu cunosc Azomureş, consumăm aproape un miliard de metri cubi pe an, cam 7-8% din consumul României. În costuri, preţul gazului reprezintă cam 85%.

  • Dana Dunel Stancu, Head of Energy & Natural Resources Practice în cadrul Biriş Goran SPARL

Încă mai există clienţi activi printre producători, clienţi şi furnizori. Degeaba menţinem un preţ la populaţie dacă preţul produsului final la bunurile de consum creşte. Tot aia este până la urmă.

Cadrul legislativ e nou, dar tot ce înseamnă legislaţie secundară e încă în stand-by. În ultima perioadă am avut senzaţia că se uită un element esenţial în actvitatea unei companii: contractul. Aşa cum e pregătit acest contract se reflectă în preţ. Un contract de furnizare de energie electrică la consumator e obligatoriu conform legii actuale, la fel cum regulamentul de furnizare a energiei electrice e acelaşi din 2004. Îl aşteptăm pe cel nou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels