Energie

Producătorii din sectorul regenerabilelor cer Guvernului să renunţe la supraimpozitarea câştigului pe tranzacţie, susţinând că firmele din domeniu vor intra în faliment.”Măsura va forţa producătorii din surse regenerabile să-şi închidă capacităţile de producere a energiei”

Producătorii din sectorul regenerabilelor cer Guvernului...

Autor: Roxana Rosu

01.09.2022, 15:31 290

Producătorii din sectorul regenerabilelor cer Guvernului să renunţe la supraimpozitarea câştigului pe tranzacţie, măsură prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă care reglementează contribuţia de solidaritate datorată de operatorii care tranzacţionează cantităţi de energie electrică pe piaţa angro, membrii asociaţiilor  RWEA şi PATRES susţinând că firmele din domeniu vor intra în faliment.

RWEA, Asociaţia Română pentru Energie Eoliană, reprezintă companii precum CEZ, ENEL, ENGIE, EDP, cu o putere instalată în România de 3 GW de energie eoliană şi investiţii de peste 5 miliarde euro, iar PATRES – Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania, cuprinde 109 membri, producători de energie regenerabilă din toate sursele (apă, vânt, soare, biomasă) cu o putere instalată de peste 1,8 GW şi investiţii în România de peste 2,7 miliarde euro.

Cele două asociaţii solicită premierul Nicolae Ciucă să aprobe noua Ordonanţă de Urgenţă doar cu modificări în modul de calcul a contribuţiei de solidaritate.

”Atragem atenţia că păstrarea formulei de supraimpozitare, respectiv supraimpozitarea la câştigul pe tranzacţie, stabilite în proiectul de OUG privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, va forţa producătorii din surse regenerabile să-şi închidă capacităţile de producere a energiei. Rezultatul imediat va fi unul dezastruos: Regenerabilii vor intra toţi în faliment, iar România va pierde din capacitatea de a produce energie ieftină, curată şi bazată pe resurse autohtone”, se arată într-o scrisoare deschisă a celor două asociaţii.

RWEA şi PATRES au semnalat că, potrivit prevederilor legale privind tranzacţiile cu livrare fizică, industria energiei regenerabile, cu excepţia producătorilor mici, comercializează energia electrică produsă exclusiv pe platformele centralizate operate de OPCOM.

”Constrângerile impuse în anii anteriori, de cadrul de reglementare total advers industriei care a prevăzut doar produse cu cantitate orară constantă, cât şi specificul tehnologiei care este prin natura ei fluctuantă si variabilă, pot conduce la situaţia în care ei au semnat un contract bilateral pe termen lung la o cantitate orară fixă.  Iar când resursa nu este disponibilă, producătorii de energie din surse regenerabile sunt constrânşi să îşi umple golul de profil prin achiziţia de energie din PZU”.

Companiile cer autorităţilor să decidă măsuri pentru protejarea consumatorilor casnici şi industriali fără să distrugă industria regenerabilelor. ”Lipsa unor capacităţi de producţie va avea efecte negative tot asupra consumatorilor şi mai ales asupra securităţii energetice a României şi a regiunii”.

În plus, companiile spun că prin astfel de politici România devine un stat care va fi ocolit de investitori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO