Energie

Roxana Petrescu, editor ZF: Peste 70 % dintre locuitorii din România nu sunt alimentaţi cu gaze, iar noi ne plângem că nu avem gaze. Distribuitorii ar trebui să contruiască aceste reţele.

Autor: Roana Rotaru

07.01.2016, 12:00 153

Pe piaţa de energie din România, printre tranzacţiile de urmărit anul acesta este cea dintre kazahii de la Rompetrol şi chinezii de la CEFC.: „Pe final de an am văzut un miez de posibilă tranzacţie între Rompetrol şi un grup chinez aşa că anul acesta am putea să vedem o tranzacţie interesantă pe piaţa petrolieră. Decamdată kazahi nu spun exact că au cedat controlul dar acolo se îndreaptă pentru că au rămas fără bani cu o scădere a preţului. Au o listă de 60 de companii de stat pe care vor să le vândă  pentru că sunt companii care se bazează în proporţie covăşitoare pe veniturile din petrol.”a declarat Roxana Petrescu, editor ZF pe Energie.

Memorandumul Rompetrol, ancheta Lukoil sau posibila ieşire din insolvenţă a Hidroelectrica sunt marile „dosare“ din 2016: „Anul a început prost cu o insolvenţă la Complexul Energetic Hunedoara care oricum era aşteptat de ceva timp. Am avut ceva scandaluri cum a fost cazul Luckoil, avem memorandumul Rompetrol de la care toată lumea aşteaptă un verdict sperăm că va veni anul acest deşi este o situaţie foarte complicată.” a adăugat ea.

Redevenţele au rămas una dintre marile „teme“ nefăcute din 2015. La fel şi strategia energetică. Subiectele rămân pe tapet şi în 2016: „Plecăm într-un an 2016, după un an 2015 foarte slab în indsustria energiei, cu multe teme mari nefăcute, de la calendarul de redevenţe la strategia energetică. Practic a fost un an pierdut, nu am văzut nicio investiţie pornită. Am văzut colapsul energiei verzi. Am văzut pierderi de miliarde de lei în acest domeniu. A fost o inerţie care a caracterizat anul 2015, chiar nu s-a evidenţiat cu nimic.” precizeză editoul ZF.

Alte declaraţii făcute de Roxana Petrescu – editorul Ziarului Financiar pe Energie

Cred că singura veste bună a fost o uşoara revenire a cosumului de energie, pe partea de  energie electrică mai ales avem o creştere de 4 %. E posibil să fi mers mai bine pe partea de industrie pentru că e greu de crezut că consumatorii casnici au aprins dintr-o dată mai multe becuri. 

Vedem o revenire a creşterii pe piaţa de carburanţi pentru că preţul litrului de motorină a ajuns la minimul ultimilor cinci ani cu 4,5 lei pe litru, care a încurajat consumul.

În rest, consumul de gaze a scăzut. Anul acesta ar trebui să primim mai multe veşti din Marea Neagră, Petrom a anunţat că merge mai departe cu acest proiect deşi celălate investiţii sunt tăiate, ar trebui ca anul acesta  să ştim exact ce rezerve de gaz se află acolo.

Petrom are cinici sonde în Marea Neagra, dar a publicat rezultatele doar pentru una. Ei au anuţat că au găsit în 2014 zăcăminte cât să acopere necesarul de gaz pentru România pe 5 ani.

Nu cred că vom putea să vedem o moleculă din Marea Neagră până în 2020.

Suntem o tiparniţă de studii de fezabilitate şi memorande. Nu s-a realizat absolut nimic.

Preţul pe energie s-a stabilizat la 35 de euro.

De la Hidroelectrica sperăm că o să iese din insolvenţă, sperăm să o vedem pe bursă .

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO