Energie

Royal Bank of Scotland: Sutem in discutii pentru realizarea a doua-trei proiecte pentru producerea de energie

16.09.2008, 12:26 50

Planurile bancii in ceea ce priveste piata locala a energiei sunt destul de mari tinand cont ca in prezent RBS analizeaza mai multe proiecte de producere a energiei electrice si se bazeaza pe un nivel dublu de tranzactii cu energie fata de anul trecut. Mai precis 0,5 TWh, care inseamna afaceri de circa 25 de milioane de euro tinand cont de preturile medii la care se tranzactioneaza in prezent energia pe plan local.

Intrarea propriu-zisa a bancii pe piata locala a energiei electrice a avut loc in luna iulie, anul acesta, cand a fost finalizat joint venture-ul dintre RBS si Sempra Energy, companie care avea o licenta de furnizare in Romania din aprilie 2007. Sempra Energy este o companie de utilitati integrata din California care face tranzactii pe piata locala a energiei inca din 2004, tranzactiile fiind bazate exclusiv pe importuri. Noua companie rezultata in urma joint venture-ului se va numi RBS Sempra Energy Europe

"In 2007, Sempra a tranzactionat in Romania 0,2 TWh de energie, iar anul acesta speram sa ajungem la 0,5 TWh. Deocamdata cumparam energia de la alti traderi si nu de la producatori in mod direct, dupa care fie tranzactionam energia la intern sau pentru export", spune Tudor Cirstea, head advisor pentru Romania in cadrul RBS Sempra Energy Europe.

In afara de planurile care tin de cresterea cantitatilor de energie tranzactionate, RBS este in discutii si pe partea de productie de energie electrica, analizand in prezent mai multe proiecte.

"Suntem in discutii cu mai multi investitori pentru realizarea a doua-trei proiecte pentru producerea de energie. Nu sunt proiecte foarte mari. Oricum aceste proiecte se vor realiza in parteneriat cu alti investitori pentru ca experienta noastra nu vizeaza operarea propriu-zisa a unor unitati de productie de energie", explica reprezentantul RBS Sempra Energy Europe. Compania nu are deocamdata clienti finali in portofoliu, dar nu exclude aceasta posibilitate odata cu dezvoltarea afacerilor de pe plan local. "Deocamdata, in portofoliul nostru nu exista consumatori finali. Credem ca afacerile noastre de aici vor inregistra o dezvoltare semnificativa odata cu liberalizarea mai accentuata a pietei locale, lucru care cred ca se va intampla in 2010-2011 odata cu aparitia pe piata a primelor cantitati de energie rezultate din unitati de productie care nu se afla sub controlul statului roman", precizeaza Cirstea.

Alti factori de care depinde liberalizarea pietei locale este dezvoltarea OPCOM ca bursa reala de energie, dar si impactul pe care-l va exercita formarea "campionului national de energie", initiativa a Guvernului care va regrupa unele dintre cele mai importante unitati de productie locale.

"Realizarea de catre OPCOM (operatorul pietei de energie - n.r.) a bursei de energie, nu neaparat regionala, macar locala, va avea un impact pozitiv la nivel de piata, atat pentru furnizori, cat si pentru producatori, prin prisma unei lichiditati crescute fata de actualul PCCB (Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale - platforma a OPCOM, unde se incheie contracte pe termen lung intre producatorii si vanzatorii de energie - n.r.) dar si a unui semnal clar de pret pentru produsele standard ce se vor tranzactiona. Trebuie sa vedem si care va fi impactul acestei companii nationale integrate pe care Guvernul a anuntat-o. Totul va depinde de cat de transparent va fi vanduta energia produsa in cadrul acestei companii", explica reprezentantul RBS.

In afara de RBS, pe piata de profil a mai intrat recent o mare banca, de data aceasta de investitii, si anume Merrill Lynch care a obtinut licenta de furnizare de energie la sfarsitul anului trecut.

Unul dintre avantajele Romaniei fata de tarile din jur in ceea ce priveste dezvoltarea afacerilor de comert cu energie electrica este faptul ca "este o tara net exportatoare de energie, avand o capacitate instalata superioara consumului si un mix de productie ( termo, hidro, nuclear ) optim".

"Romania este o piata atractiva pentru traderi si acest lucru este dovedit prin prezenta majoritatii marilor companii de profil ce actioneaza in Europa, pe plan local. Comparativ cu alte tari din regiune, cum ar fi Bulgaria, Serbia, Ucraina chiar si Ungaria referindu-ne strict la piata spot, in Romania piata energiei este mai dezvoltata si mai transparenta", spune Cirstea.

Potrivit reprezentantului RBS, pe piata locala s-ar mai putea dezvolta tradingul cu carbuni si tranzactiile cu certificate de emisii, fiind exclusa deocamdata o posibila dezvoltare pe partea de gaze din cauza lipsei posibilitatilor de interconectare si a hub-urilor pentru transportul GPL (gaz petrolier lichefiat).

"La nivel european, cei mai mari traderi cu gaz, carbune, petrol, energie electrica sau metale sunt bancile. Pe toate pietele caracterizate printr-un grad mare de liberalizare cum ar fi cea din Marea Britanie, USA, Germania sau tarile nordice, bancile sunt cei mai mari jucatori. Este o afacere care implica fonduri mari si este normal ca institutiile financiare sa fie atrase de astfel de tranzactii", a conchis reprezentantul RBS Sempra Energy Europe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO