Energie

Statul mai câstigă un proces la Paris. Compania E.ON România obligată să plătească 4 mil. de lei

Statul mai câstigă un proces la Paris. Compania E.ON...

Autor: Cristina Bellu

20.02.2017, 11:33 324

International Chamber of Commerce Paris (ICC Paris) a admis în parte cererea reconvenţională formulată de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) împotriva E.ON România (E.ON), prin care aceasta din urmă este obligată să plătească 4.070.948 lei plus dobândă, către SAPE, drept compensaţie pentru încălcarea drepturilor acţionarului minoritar privind distribuirea de dividende.

Disputa născută în legătură cu contractul de privatizare a Electrica Moldova a privit, pe de o parte, acţiunea formulată pe cale principală de către E.ON, având drept obiect lămurirea efectelor derivate din exercitarea opţiunii de vânzare (Opţiunea Call) de către E.ON şi, pe de altă parte, cererea reconvenţională prin care SAPE a solicitat angajarea răspunderii contractuale a acţionarului majoritar, urmare a  nedistribuirii de dividende în toată perioada cât SAPE a fost acţionar, deşi rezultatele financiare ale societăţii privatizate permiteau acest lucru.

Refuzul acţionarului majoritar de a dispune distribuirea de dividende în detrimentul acţionarului minoritar reprezintă problema eternă şi cel mai des întâlnită în materie de drept societar. Împrejurarea că, în speţa în discuţie, această chestiune s-a născut în cadrul unui contract de privatizare şi în domeniul energetic nu face decât să ridice probleme suplimentare de drept şi de fapt. Soluţia dată de un arbitru străin reprezintă răspunsul principial corect şi, pe de altă parte, un semnal puternic pentru instanţele române confruntate în mii de cazuri cu aceeaşi problemă de drepta declarat Cosmin Vasile, Zamfirescu Racoţi & Partners.

Avocaţii SCA Zamfirescu Racoţi & Partners (ZRP), asistaţi de TPA România în calitate de experţi financiari au reprezentat SAPE în procesul menţionat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO