Energie

Surpriză imensă la vârful tranzacţiilor globale: O firmă aproape necunoscută a devenit consultantul arabilor în cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni din lume

Surpriză imensă la vârful tranzacţiilor globale: O...

Autor: Ştefan Stan

08.02.2017, 12:32 32384

Moelis & Co a fost ales ca singurul consilier independent pentru listarea Saudi Aramco, potrivit unor surse citate de Financial Times, în cea mai mare afacere de până acum pentru firma aproape necunoscută din New York.

Câştigarea uneia dintre cele mai râvnite poziţii din piaţa financiară reprezintă un mandat extrem de important pentru firma fondată de ”veteranul” Ken Moelis, unul dintre titanii pieţelor financiare. Alte bănci încă sunt în cursă pentru organizarea listării.

Oficialii saudiţi speră să transforme compania de stat în cea mai valoroasă companie listată pe bursă, în condiţiile în care speră la o evaluare de 2.000 de miliarde de dolari.

Diferite surse din piaţă au spus că vânzarea unei participaţii de 5% poate valora 100 de miliarde de dolari, şi s-ar putea întâmpla anul viitor, deşi numărul de acţiuni ar putea creşte, iar timingul ar putea fi devansat.

JPMorgan, care a fost fostul bancher comercial al Saudi Armco pentru mai mulţi ani, şi Michael Klein, fostul bancher-star al Citigroup, lucrează cu autorităţile saudite pentru a organiza IPO-ul. Alte bănci au oferit conilsiere informală legat de un posibil IPO şi au făcut mai multe vizite în Arabia Saudită pentru a prinde o felie din listare.  

Pentru Moelis şi grupul aproape anonim, obţinerea contractului cu Armco este încununarea unei strategii de ”modă veche”, prin care vrea să îşi pună amprenta la nivel global.   

Din 2007, când Moelis a reuşit să obţină primul rol major de consiliere, lucrând la tranzacţia Hilton-Blackstone de 26 de miliarde de dolari, bancherul veteran a reuşit să îşi extindă cu succes operaţiunile în pieţe precum Germania, India şi Emiratele Arabe.

În timp ce alţi consilieri mii au rămas ancoraţi în New York sau Sillicon Valley, Moelis a adoptat ca strategie angajarea de bancheri experimentaţi în regiuni unde se aşteaptă să existe fuziuni şi achiziţii, restructurări şi listări. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO