Energie

Topul companiilor cu cele mai mari încasări din certificate verzi în 2012

Topul companiilor cu cele mai mari încasări din...

Autor: Roxana Petrescu

02.02.2013, 15:42 1433

Producătorii de energie regenerabilă au încasat anul trecut prin schema de sprijin pusă la dispoziţie de către stat, certificate verzi cu o valoare de peste 310 milioane de euro, de peste trei ori mai mare faţă de 2010.

Decembrie a fost de departe cea mai bună lună din an pentru producătorii de ener­gie verde, rezultat in­fluenţat cel mai probabil de condiţiile meteo din Dobrogea, acolo unde sunt montate cele mai multe turbine eoliene.

Primele cinci companiilor în funcţie de încasările din certifacate verzi au fost Tomis Team (CEZ), Enel Green Power România şi Cernavodă Power (EDP Renewables), EDP Renewables şi Hidroelectrica.

Dintre toţi cei 144 de producători de energie verde care s-au înscris în schema de sprijin, cehii de la CEZ au luat cea mai mare felie: peste 90 de milioane de euro. Lideri detaşati, cehii sunt de altfel şi cei care au pariat cel mai mult în acest domeniu: 1,1 miliarde de euro pentru a ridica în două comune dobrogene cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa.

În total este vorba despre 240 de turbine şi o capacitate de 600 MW, apropiată de cea a unui reactor nuclear de la Cernavodă. Potrivit datelor Trans­electrica, anul trecut CEZ a primit în contul producţiei de energie eoliană certificate verzi în valoare de peste 90 de milioane de euro.

Citiţi articolul integral pe zfcorporate.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO