Energie

Uniunea Europeană se pregăteşte de furtuna energetică: Miniştrii energiei din UE au ajuns la un acord pentru a limita preţurile la gaze în blocul comunitar atunci când acestea vor atinge 180 de euro. "Am rezolvat ultima piesă din puzzle-ul energetic"

Uniunea Europeană se pregăteşte de furtuna...

Autor: Ştefan Stan

20.12.2022, 09:47 5838

Miniştrii energiei din UE au ajuns la un acord pentru a limita timp de trei zile preţurile la gaze în blocul comunitar atunci când acestea vor atinge 180 de euro pe megawatt/oră, în ciuda temerilor că o astfel de intervenţie nu va reuşi să calmeze pieţele şi ar putea ameninţa aprovizionarea cu gaze a Europei, scrie FT. 

Plafonarea, care ar trebui să intre în vigoare la 15 februarie, este cea mai recentă încercare de a limita creşterea preţurilor la energie în bloc şi de a ajuta consumatorii, după ce Rusia şi-a redus o mare parte din exporturile de gaz către Europa.

"Am rezolvat ultima piesă din puzzle-ul energetic", a declarat Jozef Sikela, ministrul ceh al energiei, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a UE. "A fost nevoie de ceva timp pentru a ajunge la un acord asupra a ceva care cred că este un compromis echilibrat, cu dureri împărţite în mod egal între două tabere."

Germania, care s-a opus cu vehemenţă plafonului din cauza temerilor că ar putea duce la redirecţionarea unor livrări valoroase de gaze din Europa către regiuni mai bine plătite, a fost în cele din urmă de acord după ce au fost introduse măsuri de protecţie care să permită eliminarea mai rapidă a limitei în cazul în care există un risc de penurie de gaze. Ţările de Jos şi Austria, care se opuseseră de asemenea plafonării, s-au abţinut la votul final, iar Ungaria a votat împotrivă.

"Uneori este vorba despre controlul daunelor, iar noi am reuşit destul de mult în acest sens dacă ne uităm la textul cu litere mici", a declarat un înalt oficial german. Berlinul a obţinut, de asemenea, un angajament de a accelera o legislaţie separată menită să uşureze procedurile de aprobare a proiectelor de energie regenerabilă, a declarat Sikela.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a descris plafonul ca fiind o "propunere foarte proastă", dar a declarat că Budapesta a obţinut o "mică realizare" care înseamnă că nu va trebui să consulte Comisia Europeană dacă va trebui să modifice contractele de gaz pe termen lung cu Rusia ca urmare a acestei măsuri.

Mai mulţi operatori de piaţă, inclusiv ICE, operatorul contractului european de referinţă pentru gaz TTF, au avertizat că un plafon riscă o creştere a volatilităţii, deoarece comercianţii l-ar ocoli prin tranzacţii extrabursiere nereglementate.

"Ne-am exprimat în mod constant îngrijorarea cu privire la impactul destabilizator pe care un plafon al preţurilor TTF îl va avea asupra pieţei ... . Analizăm detaliile mecanismului anunţat de corecţie a pieţei, fezabilitatea tehnică a acestuia, impactul asupra stabilităţii financiare şi dacă ICE poate continua să opereze pieţe corecte şi ordonate pentru TTF din Ţările de Jos, în conformitate cu obligaţiile noastre de reglementare europene", a declarat ICE în urma acordului de luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO