Energie

ZF Power Summit 2023. Joe Philipsz, 3SIIF: Fondurile de pensii din România au oportunitatea de a investi în proiecte de infrastructură. Nu există restricţiile pe care le vedem în ţările vecine

ZF Power Summit 2023

ZF Power Summit 2023. Joe Philipsz, 3SIIF: Fondurile de...

Autor: Alex Ciutacu

21.02.2023, 12:32 295

România se află într-o poziţie unică în regiune prin faptul că fondurile de pensii nu au restricţii când vine vorba despre investiţiile în proiecte de infrastructură, comparativ cu alte ţări din regiune, ceea ce generează o oportunitate pentru următorii ani, a explicat Joe Philipsz, head of 3SIIF (The Three Seas Initiative Investment Fund), Amber Infrastructure, în conferinţa ZF Power Summit 2023.

„Nu există nicio restricţie semnificativă în România referitor la investiţiile în infrastructură din partea fondurilor de pensii, poate una sau două mici clarificări pe partea de reglementare, ceea ce face România un potenţial lider în a pune capital din fondurile de pensii în infrastructură. Alte ţări din regiune au restricţii în acest sens, care ar trebui eliminate, dar România are o oportunitate de a investi în infrastructură”.

Structura pe care o conduce Joe Philipsz a fost lansată în 2020 şi a ridicat până acum circa 1 miliard de dolari drept capital, din care a semnat angajamente pentru circa 700 de milioane de dolari. Fondul investeşte în infrastructură de energie, transport şi infrastructură digitală, iar până acum a realizat cinci investiţii în jucători precum Enery, Cargounit sau R Power.

Totodată, fondul a anunţat în 2022 cu join-venture cu Transgaz, pentru a dezvolta infrastructură de transport pentru gaz. Joe Philipsz spune că în economiile dezvoltate fondurile de pensii alocă circa 5-7% din capital către proiecte de infrastructură.

„O parte semnificativă din fondurile dedicate infrastructurii vine din fondurile de pensii la nivel global, de la Europa de Vest sau Marea Britanie, până la Canada şi Australia. În urmă cu 30 de ani această clasă de active nu exista, dar acum fondurile de pensii din ţările dezvoltate plasează 5-7% din capital în proiecte de infrastructură din mai multe motive. În primul rând, volatilitatea randamentului este una redusă. (...) În al doilea rând, activele de infrastructură nu sunt corelate cu pieţele bursiere, iar pentru un fond de pensii care investeşte pe un orizont de 30 de ani este importantă protecţia în faţa inflaţiei”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO