Companii

Energobit, spre afaceri de 45 mil. euro

30.03.2006, 00:00 23

Grupul de firme Energobit din Cluj, care activeaza in domeniul producerii de echipamente electrice, anunta pentru acest an obtinerea unei cifre de afaceri de aproximativ 45 de milioane de euro, in crestere cu 12% fata de 2005.

Potrivit rezultatelor financiare finale pentru 2005 anuntate ieri, grupul a incheiat anul 2005 cu o cifra de afaceri de 40 mil. euro, cu 14% mai mult decat estimarile initiale.

Pentru acest an, grupul si-a propus sa lanseze doua noi produse destinate distributiei energiei si proiectelor de eficienta energetica.

"Produsele din domeniul eficientei energetice - de la iluminat public pana la incalzirea spatiilor - au piata importanta in Romania, potentialul de economisire a energiei fiind in jur de 35% din consumul actual", a declarat Peter Pal, vicepresedinte Energobit.

Anul trecut numai la celulele de medie tensiune, produs de conceptie proprie Energobit, compania a avut vanzari de peste 3 mil. euro, depasind cu 100% estimarile initiale.

"Avand in vedere competitia mare de pe piata, unde sunt toti marii producatori de echipamente, eram mai pesimisti in patrunderea cu produse proprii. A fost o mare surpriza sa vedem ca produsele noastre au avut succes atat pe piata interna, cat si pe cea externa", a mai spus vicepresedintele Energobit.

Grupul are capitaluri proprii de peste 5,1 mil. euro, iar anul trecut au fost demarate lucrarile la noua fabrica pentru automatizari industriale, localizata in parcul industrial Tetarom, din Cluj. Potrivit oficialilor firmei, terenul inchiriat are o suprafata de 12.000 de metri patrati, iar spatiul de productie va fi de 4.500 de metri patrati. Constructia va mai cuprinde si o suprafata de 2.500 mp de birouri, iar termenul de finalizare este noiembrie anul acesta. "Am ales aceasta locatie deoarece exista facilitati legate de inalta tehnologie, accesul la mijloacele de comunicare prin Internet si siguranta afacerii", a declarat Peter Pal.

Potrivit reprezentantilor companiei, investitia din parcul Tetarom din Cluj se va cifra la aproximativ 3,5 milioane de euro. Grupul Energobit mai detine doua fabrici in Cluj-Napoca, una de tablouri pentru automatizari industriale si o alta de corpuri pentru iluminat stradal si industrial. Recent grupul a mai construit o fabrica de posturi de transformare si tablouri electrice la Jibou.

In 2005, investitiile Energobit au fost in valoare de un milion de euro si au fost concentrate pe extinderea si modernizarea sediului din Bucuresti.

Grupul, care este compus sase firme, estimeaza ca detine o cota de piata de 9-11% pe segmentul echipamentelor electrice. Energobit a fost infiintata de catre trei fosti angajati ai Renel, care sunt si acum asociati principali. Gadola Stefan, Socea Ioan si Peter Pal au fiecare functia de vicepresedinte executiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24