Companii

Equest scoate la vanzare parcul de retail Vitantis din Capitala ca sa faca rost de bani pentru dezvoltare

21.09.2008, 20:59 54

O eventuala tranzactie ar putea depasi 80 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. "Investitia in acest proiect s-a ridicat la 60 de milioane de euro, circa 30 de milioane de euro achizitia primei etape si 30 de milioane de euro pentru restul dezvoltarii. In aceste conditii, randamentul investitiei este de circa 10%, in euro pe an, acesta fiind nivelul minim pentru care ne implicam in proiecte de dezvoltare. O eventuala tranzactie ar putea avea loc la un randament de circa 7%, tinand cont ca yield-urile au crescut cu 0,5-0,75% in ultimele luni", a declarat George Teleman, managing partner al companiei.

Vitantis cuprinde un hipermarket Carrefour, o unitate Praktiker, un magazin de electronice si electrocasnice Technomarket, un magazin de mobila Bontas si o galerie comerciala cu 75 de magazine, precum Takko, Lee Cooper sau Intersport. Galeria comerciala nu este completa in momentul de fata, o serie de retaileri nefinalizand magazinele in timp ce pentru o serie de spatii nu au fost definitivate contractele.
"Odata ce ajungem la acest nivel, fie pastram proiectul si il administram, daca ii mai putem aduce valoare, sau il vindem catre un investitor pe termen lung. In urmatoarele sase luni intentionam sa vindem Vitantis, de proces urmand sa se ocupe Cushman & Wakefield. Pe piata imobiliara valorile nu mai sunt aceleasi in ultimele luni, dar cu siguranta proiectul valoreaza acum peste 70 de milioane de euro", a declarat si Donald Lake, deputy chairman in cadrul Equest.
Vanzarea Vitantis ar putea reprezenta o buna oportunitate pentru finantarea programului de dezvoltare a companiei, care urmareste realizarea unei parcari supraetajate in centrul Bucurestiului, precum si realizarea unui parc de retail in sudul Ploiestiului.
In plus, compania va finaliza in luna februarie a anului viitor parcul logistic realizat la intrarea pe autostrada Bucuresti-Pitesti, care va ajunge la o suprafata de 60.000 de metri patrati.
Equest mai are in portofoliu si centrul comercial Moldova Mall din Iasi, precum si mai multe imobile de birouri de mici dimensiuni in Capitala.
Compania este prezenta si pe pietele din Serbia, Macedonia sau Bulgaria, insa cele mai multe proprietati, in numar de 10, sunt detinute in Romania. Potrivit celui mai recent raport al companiei, valoarea de piata a portofoliului de pe piata locala este de aproape 150 de milioane de euro.
Un alt fond al Equest - Equest Investments Balkans - este prezent in Romania si printr-o participatie majoritara la retailerul de electronice si electrocasnice Domo.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO