Companii

Euro dubleaza profitul Santierului Naval Orsova

21.02.2003, 00:00 30

Santierul Naval Orsova a inregistrat anul trecut un profit net de 98 miliarde de lei (3 milioane de dolari), dublu  in termeni reali fata de realizarile din anul anterior, cand compania a realizat un profit net de 43 miliarde de lei.
Majoritatea santierelor navale din Romania se plang ca deprecierea dolarului in termeni reali fata de leu a produs o scadere importanta a profiturilor, datorita faptului ca pretul materialelor si al manoperei a crescut, in timp ce preturile navelor, exprimate in moneda nationala a ramas la un nivel relativ constant. Moneda europeana a crescut anul trecut in raport cu leul cu 25%, in timp ce dolarul american a crescut cu doar 6%.
Intreaga productie de anul trecut a santierului naval este destinata pietelor europene, iar preturile de livrare sunt exprimate in euro. De altfel, potrivit directorului general al compeniei, Constantin Badoiu, santierul are contracte pentru intreg anul 2003, clientii fiind tot companii europene.
Cifra de afaceri a societatii a crescut intr-un ritm mai putin accelerat fata de profit. Livrarile de nave au insumat anul trecut 487 miliarde de lei (14,8 milioane de dolari), fata de 296 miliarde de lei (10,2 milioane de dolari) si 2001.
Cresterea rezultatelor financiare s-a datorat, pe de alta parte reorientarii productiei santierului catre nave mari de contaninere si nave tanc cu magazii de inox. Acestea sunt nave mai complexe, care presupun o tehnologie mai ridicata. Navele tanc cu magazii de inox sunt destinate transportului de produse alimentare si de produse periculoase. La Orsova sunt produse nave fluviale de toate tipurile, de la vase pentru produse generale pana la nave destinate produselor lichefiate ori produselor chimice. Anul trecut, in premiera pentru Romania, a fost construit un vas cu pereti dubli de inox.
Actiunile santierului naval sunt cotate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti si a inregistrat printre cele mai mari cresteri de pret de parcursul anului trecut: aproape 200%. Ultima tranzactie de pe piata cu actiunile santierului naval a fost realizata la pretul de 27.500 lei/actiune, la care capitalizarea bursiera este de 7,1 milioane de dolari.
Compania are un capital social de 216 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 de lei. Actionarii principali ai Santierului Naval din Orsova sunt SIF Transilvania, care detine din actiuni 49,9% si Rensen Beheer, firma olandeza care activeaza tot in domeniul constructiei si comercializarii navelor fluviale, cu 16,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels