Companii

Expatii lasa loc managerilor locali pe piata hotelurilor de cinci stele din Capitala

Expatii lasa loc managerilor locali pe piata hotelurilor de cinci stele din Capitala

Radisson SAS, cel mai nou hotel de pe piata de cinci stele din Capitala, cu o capacitate de 424 de camere, a adus straini in opt pozitii cheie.

28.09.2008, 20:38 124

 

 
In urma cu patru ani, hotelul de cinci stele Marriott din Capitala, care ruleaza in prezent 40 de milioane de euro, avea in echipa de management 15 expati, iar la jumatatea acestui an singurii "straini" din companie erau directorul general Kurt Strohmayer, bucatarul-sef si patiserul-sef. Ultima plecare a fost cea a directorului financiar, Samuel Manukyan, care a plecat in Armenia fiind inlocuit de Catalina Susan.
Promovarea managerilor locali este atat o modalitate de fidelizare si pastrare a angajatilor, dar si o modalitate de reducere a costurilor. Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta in resurse umane Mercer, un general manager roman are un pachet anual in valoare de aproximativ 180.000 de euro, respectiv 15.000 de euro lunar. Spre comparatie, o multinationala cheltuie aproximativ 30.000 de euro pe luna cu un expatriat care ocupa o pozitie de CEO sau general manager, adica 360.000 de euro pe an.
"In mod normal, sunt costuri in plus cu expatii, din moment ce sunt relocati temporar si nu au o locuinta aici. In afara de permisul de sedere si cel de munca, sunt si alte costuri precum cazarea sau asigurarea de sanatate", a spus Monica Dragos, directorul de resurse umane la Radisson SAS, care a precizat insa ca valoarea pe care expatii o creeaza acopera aceste costuri.
Reprezentantii Crowne Plaza considera ca exista o tendinta de a promova angajatii locali, unul dintre motive fiind reducerea costurilor. Acum cinci ani hotelul de cinci stele Crowne Plaza din Capitala avea expati si in pozitiile de director financiar si director de vanzari, ocupate acum de manageri romani, respectiv de Carmen Cristea si Mioara Gheorghe. In prezent Crowne Plaza mai are manageri straini doar pe pozitia de general manager, pe cea de director pe food&beverages, precum si pe pozitia de bucatar sef.
Astfel, numarul de expati pe piata hoteliera de cinci stele a scazut treptat, odata ce unitatile si-au consolidat pozitia pe piata. Rolul executivilor straini ramane insa esential atunci cand vorbim de deschideri de hoteluri.
Astfel, Radisson SAS, cel mai nou hotel de pe piata de cinci stele din Capitala, cu o capacitate de 424 de camere, a adus straini in opt pozitii cheie, intre care se numara directorul general, directorul pe food&beverages, pozitia de revenue manager sau bucatarul-sef.
"Este important ca expatii, care au deja experienta in industria ospitalitatii, sa faca parte din echipa de deschidere. Expatii pe care i-am adus au rolul de a-si impartasi cunostintele si de a transforma hotelul intr-un business profitabil", a spus Monica Dragos, manager de resurse umane al Radisson SAS, care a precizat ca expatii au rol de trainer.
Managerii straini mai au un rol important si atunci cand un hotel trece de sub franciza sub contract de management, cum este cazul InterContinental, un alt jucator de pe piata de cinci stele locala.
Astfel, InterContinental a adus expati in pozitii precum cea de director pe partea de food&beverages sau pe partea de cazare.
In cazul contractului de management, lantul are o mai mare putere asupra unitatii si hotaraste realizarea anumitor investitii, in timp ce in cazul francizei, proprietarul plateste o taxa anuala si isi asigura managementul.
Pe langa acest aspect, managerul Howard Johnson este de parere ca intotdeauna ar trebui sa fie prezenti si angajati straini in cadrul unui hotel, fiind vorba despre un business international.
"Avem si expati si promovam si manageri locali. Desi au fost promovati mai multi manageri locali in pozitii de middle management trebuie sa existe, ca in orice hotel din lume, un bun mix al nationalitatilor, pentru ca si clientii sunt din diverse tari", a spus Peter Martin, directorul hotelului de cinci stele Howard Johnson.
Pe piata de cinci stele locala exista circa 2.000 de camere, 20% din aceasta capacitate fiind asigurata de Radisson SAS, care a fost deschis de curand.
Cei mai importanti jucatori pe aceasta piata sunt, in afara de Radisson SAS, Marriott, Howard Johnson, Crowne Plaza, Hilton si InterContinental.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO