Companii

Exporturi de 20 mil. euro pentru Sortilemn Gherla

03.11.2004, 00:00 16

Producatorul de mobilier Sortilemn din Gherla estimeaza vanzari de 21 mil. euro pentru acest an, cu 13% mai mult decat in 2003. Firma a inregistrat deja la sfarsitul lunii septembrie o cifra de afaceri de 16 mil. euro, in conditiile in care vanzarile totale din 2003 au fost de 18,6 mil. euro.
De la o cifra de afaceri de 3 mil. euro in 1999, compania a stabilit pentru 2005 atingerea pragului de 25 mil. euro, evolutie determinata de investitiile facute in retehnologizarea vechiului combinat din Gherla. Anul acesta conducerea firmei a alocat peste un milion de euro pentru achizitionarea unei noi linii de procesat furnire tehnice.
"Dupa privatizare s-au facut investitii de 1,5 milioane de euro anual, in echipamente tehnologice performante, in infrastructura si implementarea unor sisteme internationale de calitate, in protectia mediului ambiant, protectia muncii si in educatia si dezvoltarea profesionala a personalului angajat", a declarat pentru ZF Transilvania, Michael Brandhuber, directorul general al Sortilemn.
 Pentru 2005, compania din judetul Cluj are prevazut un program investitional de doua milioane de euro, ce vizeaza modernizarea liniei de lacuire si valorificarea deseurilor de lemn prin metode moderne.
In activitatea companiei exporturile detin o pondere de 97,8%. Principalele tari in care firma realizeaza exporturi sunt Suedia, Germania, Norvegia, Austria, Franta, Belgia, Anglia, SUA si Canada. Cele mai solicitate produse pe pietele occidentale sunt fotoliile din elemente mulate si scaunele de birou.
"In primii cinci ani de dupa privatizare, ne-am concentrat pe piata externa, unde avem clienti foarte mari de la care primim comenzi pe termen lung, fapt ce ne-a facilitat dezvoltarea capacitatilor de productie si investitiile anuale. Piata interna devine tot mai atractiva, iar pentru 2005 ne-am propus cresterea vanzarilor la intern cu 100%", a mai spus Michael Brandhuber.
Sortilemn a fost privatizata in 1999. In prezent firma are capital integral privat, actionarul majoritar fiind omul de afaceri austriac Michael Brandhuber, structura actionariatului fiind completata de Ludovic Ghisa, care detine o treime din actiuni.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO